Čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zuba

Čišćenje zubnoga kamenca jednostavna je i potpuno bezbolna, neinvazivna i sigurna metoda uklanjanja supragingivnih i subgingivnih tvrdih i mekih naslaga na zubima, čak i crnih pigmentacija u području spoja zuba i zubnoga mesa, kao i pigmentacija nastalih od pušenja i konzumacije hrane.

Čišćenje zubnog kamenca prvenstveno je terapijski postupak, no svrstavamo ga i u preventivne metode.

 

Zubni kamenac nastaje mineraliziranjem zubnoga plaka koji se normalno stvara na zubima, već nekoliko sati nakon četkanja zuba. Formirani zubni kamenac nije moguće ukloniti uobičajenim, redovitim metodama provođenja oralne higijene, već je za njegovo uklanjanje potrebna stručna osoba kao i upotreba raznih instrumenata koji omekšavaju i uklanjaju naslage.

Bakterije iz zubnoga plaka i kamenca uzrokuju upalu zubnoga mesa – gingivitis. Klinički su znakovi gingivitisa crveno i otečeno zubno meso, koje krvari na dodir. Neliječeni gingivitis, u kombinaciji s dodatnim čimbenicima rizika, može se razviti u parodontitis – upalu potpornih zubnih struktura, koja osim zubnog mesa zahvaća i parodontna vlakna i alveolarnu kost. Zubno meso je crveno i otečeno, krvari na dodir, dolazi do nepovratnoga gubitka kosti, pomičnosti i jačega klimanja zuba, te naposljetku ispadanja zuba.

Zubni plak i kamenac sadržavaju velike količine bakterija koje proizvode kiseline, čime se narušava struktura zubne cakline zuba te nastaje karijes. Osim toga, kamenac zadržava plak i ta mjesta postaju mjesta pojačanoga rizika za nastanak karijesa.

Pjeskarenje je jedna od tehnika čišćenja zubi. Izvodi se pomoću uređaja koji pod tlakom izbacuje sitna mikrozrnca pijeska raspršena u vodi koja uspješno uklanjaju naslage i pigmentacije na zubima.

 

Postupak je potpuno bezbolan i siguran. Bitno je naglasiti kako je prije pjeskarenja svakako potrebno ukloniti zubni kamenac kako bi se dobio najbolji mogući rezultat.

Pjeskarenje se ne smije raditi, ako su prisutni znakovi gingivitisa ili neliječenog parodontitisa te je u tom slučaju prvo potrebno sanirati zubno meso kako bi ono bilo bez upale i krvarenja.

Pigmentacija na zubima najčešće nastaje kao odraz stila života:

 

  • Pušenje
  • Ispijanje kave, čaja, crnoga vina, voćnih i povrtnih sokova
  • Hrapava caklina, neravnine i zbijeni zubi

Zubni kamenac

Čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje

30 min

Blistav osmijeh