Apikotomija

Apikotomija spada u oralnokirurški zahvat u kojem se uklanja, reže vrh korijena zuba najčešće zbog kroničnih upala i fraktura u području korijena zuba.

Ako osjećate bol ili oticanje zuba koji je već ranije endodontski liječen, potrebno je što prije zatražiti stručnu pomoć naših doktora. Apikotomija je danas sve češći zahvat u oralnoj kirurgiji koji omogućuje pacijentima zadržavanje zuba usprkos neuspjelom endodontskom tretmanu.

Apikotomija spada u oralnokirurški zahvat u kojem se uklanja, reže vrh korijena zuba najčešće zbog kroničnih upala i fraktura u području korijena zuba.

Ciste, granulomi, fistule česti su termini koji se spominju u stomatološkom rječniku, a svima im je zajednički gubitak i razaranje zdrave kosti i stvaranje granulacijskog tkiva.

Bakterije koje su najčešće prisutne u lezijama mogu krvotokom dospjeti do srca, bubreg, zglobova i ostalih tkiva i organa te posljedično uzrokovati komplikacije.

U većini slučajeva nakon endodontskog zahvata, periapikalni proces i upala se smanjuju, ali u slučajevima kada se to ne dogodi odlučujemo se za apikotomiju.

Naši stomatolozi će uz pomoć rentgenske snimke i detaljnog kliničkog pregleda procijeniti je li moguće spasiti i zadržati zub provođenjem apikotomije. Apikotomija nije indicirana u težim slučajevima parodontitisa, kada je zub izrazito pomičan ili ako su korjenovi operacijski nepristupačni.

Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji, što znači da je potpuno bezbolan. Trajanje samog zahvata je oko 30 do 60 minuta, ovisno o zubu na kojem se izvodi. Na prednjim zubima, u pravilu zahvat najkraće traje dok na donjim kutnjacima, zbog težeg pristupa, traje najduže. Vršak korijena uklanja se malim rotacijskim instrumentom. Nakon što se vršak korijena odstranio, čisti se i uklanja granulacijsko tkivo i upala u okolnoj kosti. Da bi se spriječila ponovna infekcija, zubni kanal se u potpunosti napuni, a po završetku čitavo operacijsko polje se dezinficira i rez se zatvara s par šavova.

Bol zubnog živca

RTG

Zahvat

30 - 60 minuta