Alveotomija

Imate li povremene ili stalne bolove u stražnjem dijelu čeljusti koji se šire prema uhu moguće da su uzrokovani nicanjem umnjaka. Ukoliko umnjaci počnu raditi probleme te svojim rastom izazivaju bol, naotečenost zubnog mesa u području nicanja kao i bolove u čeljusnom zglobu pri žvakanju potrebno je što prije obaviti pregled kako bi se procijenilo je li zaista postoji indikacija za vađenje zuba.

Nicanje umnjaka ili trećih kutnjaka potpuno je individualno, nekome izrastu, a nekome nikad.

Evolucijom čovjeka, mijenjale su se prehrambene navike te je čeljust današnjeg čovjeka znatno uža u odnosu na naše pretke. Neki ljudi uopće nemaju zametke trećih kutnjaka jer im nisu potrebni za suvremeni način ishrane i života.

Alveotomija je kirurško uklanjanje impaktiranih, semiimpaktiranih ili retiniranih zuba.

Impaktirani zubi su oni koji ne izrastu u puni zubni luk zbog postojanja neke fizičke barijere. Najčešće je to zbog manjka prostora u zubnom luku ili pak zbog gustoće kosti iznad krune zuba koja onemogućuje pravilno nicanje zuba.

Za razliku od impkatiranih, retinirani zubi nemaju nikakvu fizičku prepreku za nicanje te uzroci njihovog nenicanja mogu biti različiti, kao što je nepovoljan smjer nicanja.

Njihovu prisutnost potvrđujemo rendgenskom snimkom, a najčešće se radi o umnjacima iako osim njih često i gornji očnjaci i donji pretkutnjaci mogu biti impaktirani odnosno retinirani.

U Poliklinici svakom pacijentu nakon kirurškog zahvata dajemo detaljne i točno propisane upute o tijeku postoperativnog oporavka.

Onog trenutka kada umnjaci počnu stvarati probleme, naši doktori se odlučuju za zahvat alveotomije, ako se radi o umnjaku donje čeljusti.

Stroge indikacije za ekstrakciju, vađenje umnjaka su stalna i ponavljajuća upala zubnog mesa koje djelomično ili potpuno prekriva krunu zuba (perikoronitis), prisutnost gnojnog sadržaja, opsežna karijesna destrukcija koju nije moguće adekvatno sanirati konzervativnim postupcima, ugrožavanje susjednog zuba.

Sam zahvat alveotomije uključuje odstranjivanje dijela kosti oko zuba kako bi se omogućio lakši pristup zubu.

Zahvat se provodi u lokalnoj anesteziji, započinje incizijom mekih tkiva, nakon čega slijedi uklanjanje kosti i ekstrakcija zube pomoću kirurških instrumenata te obrada i šivanje rane.

Faza nakon vađenja zuba je jako važna te sa sobom nosi i potencijalne tegobe. Bitno je suzdržavati se od duhanskih preparata, vrućih napitaka te napitaka na bazi ugljikovog monoksida.

Nakon operativnog postupka preporučuje se hladiti mjesto na kojem je izvađen zub. 

Pacijentima se ovisno o težini vađenja ponekad propisuje i antibiotska terapija, dok je uzimanje analgetika po potrebi jer prisutnost boli nakon zahvata nije kod svakog jednakog intenziteta.

U pravilu bolovi i naotečenost, ako se prisutni, prolaze kroz 3-4 dana.

Bol i oticanje čeljusti

Operativni zahvat

Vađenje umnjaka

Bezbrižan osmijeh