Estetski ispuni – plombe

Estetski ispuni (bijele kompozitne plombe) idealno su rješenje za nadomještanje nedostatne zubne strukture, oštećene karijesom.  

Želite zamijeniti dotrajale amalgamske ispune ili sanirati karijes, u Poliklinici Petković koristimo najkvalitetnije kompozitne materijale kako bi Vaši ispuni osim izrazite funkcionalnosti, bojom i teksturom bili što sličniji Vašem prirodnom zubu. 

Izrazito pazimo i na modelaciju kvržica i fisura zuba pri izradi ispuna, što dodatno pridonosi oponašanju prirodnosti zuba. 

Osim za sanaciju karijesa, kompozitni estetski ispuni mogu se koristiti i u kozmetičke svrhe (promjena boje, oblika te veličine zuba).

Estetski ispuni sastavljeni su od organskih smola i anorganskih mikročestica koje su međusobno povezane sredstvom za povezivanjem.

Pouzdani materijali neophodni su za postizanje vrhunskih rezultata stoga u našoj Poliklinici koristimo isključivo kompozitne materijale svjetskih proizvođača koji garantiraju izuzetnu estetiku, dugotrajnost i funkcionalnost.

Izrađuju se direktno u ustima pacijenta te su gotovi u jednoj posjeti. 

 Prednosti estetskih ispuna su brojne:

  • Omogućuju kemijsku povezanost sa strukturom zuba (manja mogućnost nastanka pukotina između zuba i ispuna)
  • Čvrstoća se postiže za nekoliko sekundi
  • Odgovaraju prirodnoj boji i izgledu zuba
  • Lako se popravljaju kod oštećenja

Zubni karijes je infekcija koja nastaje djelovanjem bakterija koje u interakciji s ljepljivom hranom bogatom ugljikohidratima proizvode kiselinu koja uništava caklinu i omogućuje bakterijama daljnji prodor u ostale zubne strukture. 

Na nastanak karijesa utječu prehrambene navike, oralna higijena te nasljedne karakteristike (razmaknutost među zubima, sastav i količina sline).

Karijes je bitno prepoznati u što ranijem stadiju da ne bi došlo do potpunog razaranja zubnih tkiva te naposljetku i gubitka zuba. 

U početnom stadiju javlja se u obliku malih demineraliziranih dijelova cakline koji budu omekšani zbog djelovanja kiselih produkata bakterija.

Često je asimptomatski te se može prepoznati kao bjelkasto mutno obojenje cakline. 

U uznapredovalim stadijima javlja se preosjetljivost na slatku, vruću te hladnu hranu i pića.

Liječenje se provodi uklanjanjem inficiranog sadržaja te postavljanjem kompozitnog ispuna (bijele plombe).

Karijesno oštećenje

Uklanjanje karijesa

Izrada estetskog ispuna

30 minuta - 1 sat