Zubni mostovi

Zubni mostovi odlična su zamjena kao fiksno rješenje u dentalnoj protetici, za sve pacijente koji zbog određenih razloga ne žele ili pak ne mogu ugrađivati zubne implantate, a pacijentima vraća samopouzdanje, pravilnu žvačnu funkciju i estetski
privlačan osmijeh.

Prirodan i zdrav zub uvijek je najbolje rješenje te stoga u Poliklinici Petković naglašavamo važnost prevencije u smislu održavanja oralne higijene, redovitih kontrola kao i saniranja svih karijesnih lezija na vrijeme. No ipak, u nekim situacijama je neizbježno da s vremenom dolazi do gubitka i propadanja zuba bilo da se radi o traumi, bolesti ili pak nemaru i strahu od stomatologa. Sve to u konačnici rezultira gubitkom funkcije, estetike te ugroženosti cijelog žvačnog sustava.

Zubni most je fiksnoprotetski nadomjestak koji svojom konstrukcijom nadomješta zub ili više zubi koji nedostaju. 

Most je složeniji protetski rad, sastoji se od krunica kojima se sidri na zubne nosače, koji se nalaze na postojećim zubima sa svake strane praznine i od umjetnih zubi, međučlanova, kojima nadoknađuju zube koji nedostaju. 

Glavni uvjet za izradu mosta je da postoji određen broj zuba koji mogu služiti kao nosači te ujedno tako biti potpora cijelom zubnom mostu. 

Iznimno je važno da zubni most savršeno leži uz prianjajuće zubno meso kako se hrana ne bi zadržavala između mosta i priležećeg zubnog mesa.

Osim estetske funkcije zubni most ima i bitnu zdravstvenu ulogu. Onemogućuje pomicanje ostalih zuba te sprječava oštećenja potpornog tkiva i čeljusnih zglobova. Izrada mosta u Poliklinici Petković, ako pacijent ima zdrave zubne nosače i zdravo zubno meso, od prvog posjeta do cementiranja traje od 10 do 14 dana.

Materijali koji koristimo za izradu zubnih mostova su jednaki kao i kod krunica. Razlikujemo metal-keramičke, cirkon-oksidne te staklokeramičke mostove, a koji točno materijal će biti idealno rješenje za Vaš slučaj odlučit će naši stručnjaci u razgovoru s Vama. 

Zubni most idealno je rješenje za djelomično bezubu čeljust jer omogućuje zamjenu jednog ili više zuba koji nedostaju. Mogu biti fiksirani na prirodnim zubima ili na implantatima. Kada ga postavljamo na prirodne zube, potrebno je njihovo brušenje, s obzirom na to da mora postojati određen temelj na kojem će se most fiksirati.

Zubni most na implantatima idealno je rješenje u situacijama kada nema prirodnih zuba koji bi poslužili kao nosači mosta. Najčešće je to kada u stražnjoj regiji čeljusti nedostaju kutnjaci i pretkutnjaci te umjesto da pacijent nosi djelomičnu protezu, ugrade se implantati na koje se onda  fiksira most. Zubni most na implantatima pacijentima pruža izrazitu funkcionalnost, estetiku te sigurnost i čvrstoću.

Gubitkom zuba dolazi do pomicanja i naginjanja susjednih zuba u bezubi prostore te izrastanja zuba suprotne čeljusti u njega. Kako se zubi naginju, tako dolazi do otežanog održavanja oralne higijene, otežano je čišćenje, dolazi do stvaranja džepova u kosti u kojima zaostaje hrane što rezultira neugodnim mirisom.

Često gubitkom zuba, lice djeluje upalo te poprima starački izgled zbog gubitka vertikalne dimenzije, čime naglašavamo i estetsku i funkcionalnu važnost nadoknade svih zuba.

Nedostatak zuba

Brušenje zuba i otisak

5-7 dana

Predaja mosta