Zubne ljuskice

Bilo da se radi o kompozitnim ili keramičkim ljuskicama, zubne ljuskice izrazito su popularne u današnje vrijeme kada svi želimo imati privlačan i blistav osmijeh koji osvaja na prvi pogled.

Ako i Vi maštate o zanosom osmijehu, obratite se našim stručnjacima kako bi Vam oni pomogli da svoje želje i ostvarite.

Zubne ljuskice su tanki, minimalno invazivni protetski nadomjesci izrađeni od potpune keramike, koji se lijepe na prednju plohu prirodnog zuba.

Za izradu ljuskica potrebno je minimalno brušenje, a u nekim slučajevima brušenje nije ni potrebno.

Ljuskice koje ne zahtijevaju brušenje nazivamo no prep ljuskama.

Da bi sa sigurnošću znali jeste li pogodan kandidat za zubne ljuskice, obratite se našem stručnom timu kako bi Vam dali odgovore na sva Vaša pitanja i pomogli Vam da dobijete osmijeh o kojem sanjate.

 

Mogu se postaviti samo na jedan zub ili više njih.

Prije samog zahvata, potrebno je napraviti detaljan stomatološki pregled kako bi se prvenstveno sanirale karijesne lezije te upala zubnog mesa, ukoliko je prisutna. Važno je napomenuti kako pacijentima koji već imaju velike ispune ili karijesne lezije na zubima ili su zubi endodontski liječeni, postava ljuskica na takve zube neće biti moguća. 

Naime, zbog posebnog načina vezanja ljuskice za zub te njihove tankoće bitno je postojanje caklinskog sloja zuba. 

Često taj dio zubne strukture zna biti uništen karijesom te sukladno tome pacijent nije kandidat za ljuskicu, ali je kandidat za zubne krunice.

Za ugradnju ljuskica potrebno je minimalno ili nikakvo brušenje cakline, čime se maksimalno šteti zubno tkivo, smanjuje mogućnost preosjetljivosti te opasnost od gubitka vitaliteta zuba. Nakon toga slijedi uzimanje otiska zuba prema kojem se izrađuju keramičke ljuskice u dentalnom laboratoriju.

Pacijentu se izrađuju privremene ljuskice koje nosi do izrade trajnih, a estetski su prihvatljive i štite zub od vanjskih utjecaja.

Cementiraju se posebnim cementima osjetljivima na svjetlo da bi se zadovoljila vrhunska estetika.

Keramičke ljuskice ne zahtijevaju poseban oporavak nakon završnog cementiranja pa se pacijenti mogu odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Ljuskice uspješno rješavaju:

  • Nezadovoljavajuću veličinu zuba
  • Nagnute zube
  • Razmake među zubima
  • Promjenu boje diskoloriranih zuba (isključivo vitalni zubi)
  • Oštećene te blago rotirane zube

Konzultacije i pregled

Brušenje i otisak

Postava ljuskica

3 - 5 dana