Dječja stomatologija

Bez straha od zubara već od prvog dana Vaših mališana! 

Posebnu pažnju posvećujemo našim najmanjim pacijentima, upoznajemo ih s instrumentima te kroz priču i zanimljive opise činimo boravak na zubarskoj stolici zabavnim i bezbolnim. 

Uz naš stručan tim s puno dara, nema mjesta strahu od zubara!

Dječja stomatologija ili pedodoncija grana je dentalne medicine koja se bavi prvenstveno prevencijom, odnosno sprječavanjem razvoja karijesa, provjerom rasta i razvoja čeljusti te liječenjem zubi kod djece.

Provođenje preventivnih mjera započinje nicanjem prvih zuba. 

Prvi mliječni zub najčešće niče oko šestog mjeseca djetetovog života te bi to svakom roditelju trebao biti podsjetnik da treba započeti s provođenjem oralne higijene.

Prvi posjet stomatologu trebao bi biti u dobi oko prve godine, tako da na vrijeme možemo uočiti eventualne nepravilnosti, roditeljima dati upute o pravilnom održavanju oralne higijene, provesti dodatne preventivne mjere te samo dijete naviknuti na stomatološku okolinu.

Bilo bi poželjno dijete prvih par put dovesti na kratki posjet, bez da se rade ikakvi zahvati u usnoj šupljini jer će tada dijete u stomatologu vidjeti prijatelja, a buduće zahvate će podnijeti puno lakše i bezbolnije.

Važno je naglasiti kako je karijes na mliječnim zubima bitno popraviti jer njegovim napredovanjem dolazi do propadanja zuba te njegovog gubitka što kasnije može rezultirati nepravilnim izrastanjem trajnih zubiju.

Također, za rast i razvoj mladih trajnih zuba, izuzetno je bitno da izrastaju u zdravom i saniranom okruženu, bez aktivnih karijesnih lezija.

U našoj Poliklinici mališanima na izbor dajemo i plombice u boji koje su se pokazale kao dobar poticaj i motivacija djeci da poprave zube.

Najmlađim pacijentima se zubići premazuju preparatima na bazi floura kako bi se spriječio nastanak karijesa.

Trajni kutnjaci često imaju duboke fisure u kojima se nakupljaju ostaci hrane i stvara plak te zbog toga imaju tendenciju prema nastanku karijesa pa je iz toga razloga fisure potrebno zapečatiti.

Postupak pečatiranja fisura je bezbolan i provodi se bez brušenja zuba, ali uz uvjet da karijes nije već zahvatio zub.

Preporučena dob 0-18

Prevencija

Edukacija o oralnoj higijeni

15-30 min