Parodontitis

Najčešća bolest usne šupljine, nakon zubnog karijesa, kod većine ljudi jest upala parodontnog tkiva, poznata pod nazivom parodontitis.

Parodontitis je bolest koja napada potporna tkiva zuba, najviše zubno meso, kost, cementa zuba te parodontni ligamenta. Važno je prepoznati simptome parodontitisa, kako bi se na vrijeme krenulo s njegovim liječenjem jer rano prepoznavanje i liječenje su ključ daljnjeg napredovanja parodontne bolesti.

Početna upala zubnog mesa naziva se gingivitis te predstavlja najblaži oblik parodontne bolesti. Uzrokuju ga meke i tvrde naslage (kamenac) na zubima koje sadrže patogene bakterije. Upaljeno zubno meso je otečeno, bolno na dodir te krvari pri četkanju.

Ako se gingivitis ne liječi na vrijeme, dolazi do nastanka parodontitisa. 

Parodontitis je kronična upala zubnog mesa i struktura koje okružuju zub. 

Dolazi do razaranja kosti te vlakana koje povezuju kost i zub što dovodi do stvaranja parodontnih džepova koji se s vremenom produbljuju te u konačnici dovode do rasklimavanja i gubitka zuba. Stoga naglašavamo važnost Parodontitis u većoj mjeri može povećati rizik od nastanka drugih sistemnih bolesti u organizmu, omogućavajući bakterijama ulazak u krvotok.

Simptomi koji mogu ukazivati na parodontitis:

  • Krvarenje zubnog mesa prilikom pranja zuba
  • Crvenilo, oticanje i pojava osjetljivosti zubnog mesa
  • Problemi sa žvakanjem, pojava boli
  • Tupa bol, pritisak i zatezanje prisutni u području oko zuba
  • Zubi koji su bili zdravi, počeli su se klimati
  • Neugodan zadah iz usta
  • Povlačenje zubnog mesa uz pojavu preosjetljivosti zubnih korjenova
  • Pojava razmaka među zubima
  • Crvenilo

Parodontološku terapiju možemo podijeliti na tri faze.

U prvoj fazi nakon mjerenja dubine parodontnih džepova te ostalih parametara, provodi se inicijalna terapija koja uključuje struganje i poliranje mekih i tvrdih naslaga sa zubnih korjenova pomoću ručnih i ultrazvučnih instrumenata.

Poznati nazivi za prvu fazu terapije, osim struganje i poliranje korijenova zuba, su kiretaža ili dubinsko čišćenje zuba. Inicijalna terapija provodi se pod lokalnom anestezijom čineći zahvat bezbolnim. Antibiotska terapija je individualna te se ne propisuje kod svakog pacijenta.

U drugoj fazi terapije velika je uloga na našim pacijentima. Ona zahtjeva njihovu veliku predanost, redovitu i detaljnu provedbu oralne higijene po uputama naših doktora.

Uključuje redovite kontrolne preglede kao i redovito uklanjanje naslaga na zubima kako bi došlo do ozdravljenja zubnog mesa i nestanka bakterija. Često je prvu fazu potrebno ponoviti nakon oglednog broja mjeseci, ako primijetimo da cijeljenje nije u potpunosti uspješno.

Treća faza obuhvaća rješavanje parodontoloških problema koje nije moguće riješiti konzervativnim metodama, a uključuje kirurške zahvate.

Upala zubnog mesa

Oralna higijena - redoviti pregledi

Kirurški zahvat po potrebi

Zdravi zubi