Radiološka dijagnostika

Koristimo najmoderniju tehnologiju i aparate pomoću kojih dobivamo visoko kvalitetne digitalne snimke, koje je moguće prikazati na računalu te našim pacijentima omogućiti vrhunsku uslugu na jednom mjestu.

Dentalna radiologija je dio radiologije koji se bavi upotrebom ionizirajućih i neionizirajućih zračenja u svrhu postavljanja dijagnoze, planiranja terapijskih stomatoloških postupaka te praćenja razvoja bolesti i rezultata stomatološkog liječenja. 

Radiološki uređaji od velike su pomoći stomatologu kako bi mogao, uz detaljan klinički pregled, postaviti ispravnu dijagnozu u bilo kojoj grani stomatologije.

U Poliklinici Petković koristimo precizan dentalni rentgen koji omogućuje detaljan uvid u anatomske osobitosti zuba, dijagnosticiranje patoloških procesa, stanje i debljinu kosti prije implantoloških zahvata kao i stupanj gubitka kosti uslijed parodontitisa.

Digitalno slikanje zuba nudi nam:

  • Brzinu
  • Udobnost i ekonomičnost
  • Digitalnu snimku koju je moguće pregledati na računalu
  • Arhivirana snimka u računalu za stomatologe
  • Preciznost i unaprijeđene dijagnostičke mogućnosti
  • Mogućnost povećavanje detalja, pojačavanje kontrasta i koloriranje struktura, a samim tim  i bolju dijagnostiku

Ortopantomogram (ortopan) je cjelovita slika gornje i donje čeljusti s okolnim anatomskim strukturama i pruža uvid u cjelovito oralno zdravlje pacijenta. Iz njega dobivamo opće informacije o kostima glave, čeljustima i zubima, dok intraoralna dentalna slika daje prikaz pojedinačnog zuba, sve detalje krune i korijena te okolnih struktura parodonta i alveolarne kosti.

Sam uređaj pruža širok spektar 2D snimki uz višestruko smanjenu dozu zračenja, čak i do 90% u odnosu na klasične RTG uređaje. U Poliklinici Petković redovito se provode stroge kontrole uređaja kako bi svi pacijenti, a i naš tim bili sigurni i zaštićeni od neželjenog zračenja.

Prije svakog snimanja, pacijent se štiti zaštitnom pregačom kako bi se utjecaj zračenja sveo na minimum.

Preporučena dob 6+

Oprez u trudnoći

RTG zuba

10-15 min