22 razloga za redovitu njegu lica

Brinući o svojoj koži redovitim posjetima dermatologu uz odgovarajuću kućnu njegu, osjetit ćete promjenu u osjećaju na koži, poput svježine i zdravog sjaja kože. Tada se osjećamo ljepše, a i nanošenje make up-a ostavlja drugačiji dojam.

Kada se osjećamo dobro u svojoj koži, kada ona sjaji zdravim sjajem, tada i izgledamo dobro. Ne samo dobro, već odlično! Zračimo! Koža u svakoj dobi može izgledati lijepo, zdravo i njegovano.

U ovoj godini izabrali smo 22 razloga za redovitu njegu kože, možda Vas baš jedan motivira i potakne na promjene.

 

22 razloga za redovitu njegu kože

 

 

 1. Okoliš i okruženje – naša koža svakim danom izložena je vanjskim utjecajima, ispušnim plinovima, zagađenom zraku i slično. Ako znamo da koža diše, zamislite samo što sve uđe u njene pore. Zar nije potrebno svakodnevno očistiti sve nečistoće i dopustiti koži da diše? Upravo je koža naš najveći organ.
 2. Dermatološka analiza kože – dermatolog prilikom pregleda vidi širu sliku o Vašoj koži, ne brine samo o simptomima i kako ih ublažiti, već pronalazi i uzroke trenutnog stanja kože. Svaka koža je drugačija i zahtjeva individualan pristup, pri čemu znanje dermatologa pomaže u određivanju prikladnog tretmana za određeno stanje kože. Mnogi smatraju da tretmanima lica ne možemo ukloniti problem akni, crvenila, začepljenih pora i slično. To naprosto nije točno. Smatrajte to treningom lica – za krajnji dobar rezultat potrebno je vodstvo i dobra suradnja između pacijenta i dermatologa.
 3. Kemijski piling – tajna moćnog (ili dobrog) pilinga leži u znanju, a iskusni dermatolog prema stanju kože procjenjuje dubinu pilinga, jačinju ljuštenja, kako bi postigap krajnji rezultat – a to je nova, mlada i osvježena koža. Pravo osvježenje nakon ljetnih dana i izloženosti suncu, ali i nakon tmurnih zimskih dana. Kemijski pilinzi rade se u mjesecima kada smo manje izloženi Suncu, a detaljnije o tretmanu pročitajte ovdje.
 4. Uzroci stanja kože – dermatolog može vrlo jasno odrediti uzroke trenutnog stanja kože. Od rozacee, preko pigmentacija, do akni, apsolutno svaki simptom ima uzrok. Liječenje uzroka i simptoma je utrka na duge staze do sretnog i zadovoljavajućeg ishoda.
 5. Pravilna njega i kozmetika – vrlo često koristimo preparate koji zapravo ne odgovaraju našoj koži, a da toga nismo ni svjesni. Posvetite pažnju svojoj koži kakvu zaslužuje te uz pomoć stručne osobe pronađite odgovarajuću dnevnu i noćnu njegu. Vaša koža će Vam biti zahvalna.
 6. Stres – jedan od najvećih uzročnika disbalansa današnjice, koji ostavlja trag i na koži. Njega kože može djelovati i kako antistres terapija – mali dnevni rituali uz opuštajuću masažu i vježbe lica. Razmazite se na kraju dana, zaslužili ste.
 7. Masaža – pomaže potaknuti cirkulaciju. Ujutro masažom razbudite lice i potaknite svježiji izgled, a uvečer prije spavanja nanesite kružnim pokretima odgovarajuću njegu, kako bi hranila kožu noću dok vi odmarate.
 8. Detoksikacija – tretmani lica čiste kožu od svih nečistoća i toksina koje skupimo u svakodnevnom kretanju u zadimljenim prostorima, u prometu, nakon nošenja maski, ili na visokim ili niskim temperaturama.
 9. Razvoj kolagena i elastina – pravilnom njegom kože i redovitim tretmanima potičemo stvaranje novog kolagena te time sprječavamo znakove starenja i kožu održavamo što dulje podatnom, svježom i zaglađenom.
 10. Hidracija – dehidrirana koža može nastati kao posljedica neadekvatne njege i prehrane u kombinaciji s užurbanim tempom života. Pravilnom hidracijom putem dnevne rutine vraćamo vodu u ranimo kožu te joj pomažemo da ponovno zablista.
 11. Prevencija – kružnim pokretima prstiju prilikom nanošenja dnevne ili noćne kreme uključene u našu dnevnu rutinu, aktiviramo mišiće, bolje upijanje dnevne ili noćne njege te održavamo lice svježim, mladolikim.. Na taj način preveniramo ili barem usporavamo starenje stanica kože, pojavu bora i opuštenih mišića lica.
 12. Biorevitalizacija – duboka penetracija koktela vitamina koja je potrebna koži za zdravlje, ali i prirodniji izgled. Nakon analize kože kod dermatologa, riješite se suhe kože i drugih poteškoća uz stručan nadzor i primjenu terapije koja Vam je potrebna.
 13. Mehaničko čišćenje lica – potrebno je kako bismo uz pomoć pare otvorili pore i oslobodili nečistoće koje su se u njima smjestile, poput mitesera i slično. Samo vlaženje lica losionima za čišćenje neće dubinski očistiti lice, a istovremeno će koža izgubiti vlažnost. Prema tipu kože i porama određuje se vrsta i intenzitet mehaničkog čišćenja lica (masna koža zahtjeva češće čišćenje, za razliku od suhe kože kojoj je mehaničko čišćenje lica rjeđe potrebno).
 14. Savjete o njezi kože možemo pronaći svugdje, no tražite ih na mjestima gdje se nalaze educirani stručnjaci iz područja dermatologije. Ne pribjegavajte instant rješenjima. Koža je naš najveći organ, zaslužuje posebnu pažnju stručnjaka koji su svoj život posvetili edukaciji i usavršavanju. Zašto biste pristali na manje od toga?
 15. Efektivni tretmani – redoviti tretmani lica pomažu u tretiranju kože oštećene suncem, hiperpigmentacija, začepljenih pora, suhe kože te ostalih kožnih promjena. Poboljšajte svoj tonus kože, otklonite toksine i ostale nesavršenosti koje želite. Važno je pronaći pravilno rješenje i pravog dermatologa kojemu ćete prepustiti brigu o zdravlju Vaše kože. Ukratko pod efektivnim tretmanima treba objasniti da isti tretman kod čitateljice i njezinih prijateljica ne mora dovesti do istog konačnog rezultata – zato treba dermatologu objasniti svoj cilj te poslušati koji su njegovi savjeti za postizanje istog cilja.
 16. Zdravlje kože – pobrinite se da unosite potrebne nutrijente kao dodatak prehrani. Ne zaboravimo na važnu ulogu probiotika u zdravlju kože. Probiotici su dokazano pokazali pozitivan učinak na crijevnu floru, ali i na ukupni imunološki sustav. Shodno tome, nalazi se povezanost pozitivnog utjecaja primjena probiotika u terapijama namjenjenima bolestima kože poput atopijskog dermatitisa, ekcemima, bolestima sluznica poput gljivica, bakterija i virusa. Savjetujte se s dermatologom za sinergični (kompletan) pristup liječenju.
 17. Bore mrštilice – volimo tragove uspomena na našoj koži, od smijeha do suza, no ukoliko ne želite uspomenu na ljutnju, mrštenje ili škiljenje na suncu, botox je divno rješenje. Sve o botoxu saznajte ovdje.
 18. Hijaluronskim filerima možete nadoknaditi gubitak podatnosti lica, riješiti nepravilnosti koje Vam narušavaju samopouzdanje i pomladiti lice. Važno je prepustiti se u ruke educiranih dermatologa koji imaju praktičnog iskustva sa dermalnim filerima. Više o filerima pročitajte ovdje.
 19. Prirodna regeneracija kože uz tretman krvnom plazmom (PRP) – kao jedan od najpopularnijih tretmana njege kože i održavanja u današnje vrijeme. Tekuće zlato po mjeri Vašeg organizma. Više o tretmanu saznajte ovdje.
 20. Microneedling – sastavni dio terapija u liječenju ožiljaka od akni, ali i za osvježenje i glatku kožu, smanjene hiperpigmentacije. Tretman mikroiglicama potiče prirodnu regeneraciju kože.
 21. Fotoprotekcija – pravilna zaštita kože od UVA i UVB zračenja čuvati će kožu od preuranjenog starenja. Živimo u vremenu kada je fotoprotekcija izrazito važna tema, stoga ne zanemarujte zaštitu kože, ne samo ljeti na plaži već tijekom cijele godine.
 22. Zdravlje na prvo mjesto – kao što redovito posjećujemo stomatologa, ginekologa ili odrađujemo sistematski pregled, ne zanemarimo stanje naše kože. Pregledajte madeže, pobrinite se da koža dobije sve što joj je potrebno da bi Vas i dalje štitila, a pritom i izgledala lijepo. Njegovana koža je uvijek lijepa, a prvi korak neka Vam budu individualne konzultacije. Upoznajte svoje trenutno stanje i redovitu njegu kože uključite u ovoj godini na svoju To Do listu.