Biorevitalizacija – oživite svoju kožu na prirodan način

U zadnje vrijeme često se čuli pojam „biorevitalizacija“, no znate li što to znači kada pričamo o anti-agingu? Biorevitalizacija, kako i sama riječ kaže, znači vratiti život ili oživiti. O biorevitalizaciji se sve više govori i piše, no voljeli bismo približiti Vam postupke obnavljanja kože na prirodan način, odnosno postupke kojima pomažemo svoju kožu da se sama regenerira.

Kako biorevitalizacija djeluje na kožu?

Postupci biorevitalizacije su karakteristični po tome budući da na prirodan način stimuliraju kožu da se obnovi, odnosno vrati nekoliko godina unazad. Da bih objasnila što radi biorevitalizacija, morala bih prvo objasniti koje se promjene događaju u koži starenjem.

Većina nas je čula da od 20-te godine života gubimo kolagen iz kože, otprilike 1% godišnje. Do promjene u koži dolazi zbog enzimatske neravnoteže, odnosno enzimi koji razgrađuju hijaluron i kolagen su aktivniji, dok su enzimi koji su odgovorni za sintezu proteina manje aktivni. Osim u broju stukturnih proteina u koži, dolazi i do smanjenje kvalitete istih. Najčešće se promjene događaju u kolagenu, elastinu i glikozaminoglikanima. Kolagen je strukturni protein koji se sastoji od aminokiselina među kojima su 3 ključne: glicin, prolin i hidroksiprolin. Upravo iz toga razloga noviji biorevitalizatori u sebi osim hijaluronske kiseline sadrže i aminokiseline, ali i peptide. Što su peptidi? Peptide je najjednostavnije objasniti kao manje verzije proteina, a sastavljeni su od najmanje 2 aminokiseline. Kao i hijaluronska kiselina i aminokiseline, peptidi također pomažu stvaranju novog kolagena i elastina.

 

Koji su postupci biorevitalizacije? Što možemo očekivati od svakog postupka? Ono najvažnije – koliko postupak traje?

Postoji nekoliko postupaka biorevitalizacije, no u ovom blogu bih se osvrnula na nekirurške postupke koji stimuliraju regeneraciju kože, bilo da se radi o autolognoj biorevitalizaciji ili biorevitalizaciji koja je potpomognuta biorevitalizatorima, a koji su sastavljeni od nekoliko susptanci.

HIJALURONSKA KISELINA

Gotovi svi preparati biorevitalizacije sadrže hijaluronsku kiselinu. Što radi hijaluronska kiselina? Jedna molekula hijaluronske kiseline na sebe veže između 200 i 500 molekula vode i na taj način hidrira kožu i omogućuje mladolik izgled. Injektiranjem hijaluronske kiseline stimuliramo sintezu kolagena te usporavamo razgradnju kolagena. No, osim što hijaluronska kiselina stimulira sintezu kolagena, stimulira i nastanak same hijaluronske kiseline.

Odaberemo li biorevitalizaciju samo s hijaluronskom kiselinom, nakon 2-3 postupka u razmaku od 3-4 tjedna, možemo očekivati poboljšanje kožnog tonusa i hidracije , u konačnici ono što je nabitnije – imamo učinak koji traje. Sam postupak aplikacije može se razlikovati ovisno o preparatu koji koristimo, od toga da prođemo cijelo lice sitnim ubodima pa do toga da preparat apliciramo na točno određene točke, odnosno prema protokolu preparata, potičemo biorevitalizaciju kože i lifting lica, vrata ili određenih dijelova tijela.

 

Biorevitalizacija Profhilo® tretmanom je specifična budući da je sastavljena „samo“ od hijaluronske kiseline. Profhilo se sastoji od umrežene i neumrežene hijaluronske kiseline te se injektira u 5 točaka u predjelu svake strane lica, odnosno 10 točaka u predjelu vrata i isto toliko točaka ukoliko ga koristimo na tijelu. Potrebno je provesti 2 ili 3 tretmana u razmaku od 3-4 tjedna. Pacijenti najčešće vide lifting efekt kože, bolji tonus i hidriranost.

 

HIJALURONSKA KISELINA + AMINOKISELINE (+ PEPTIDI)

Postoji nekoliko produkata koji su sastavljeni od hijaluronske kiseline i aminokiselina i peptida. Cilj ovog tretmana je nadomjestiti , putem koje potičemo dalje kožu na sintezu kolagena i elastina, a injektiranim aminokiselinama „pomažemo“ još bolju sintezu kolagena. S druge strane, određene kombinacije hijaluronske kiseline i aminokiselina snižavaju aktivnost enzima hijaluronidaze, radi čega je djelovanje hijauronske kiseline i njene stimulacije produkcije kolagena produljeno. U Poliklinici Petković koristimo 2 biostimulatora koja djeluju na ovom principu, a to su Jalupro i Sunekos.

Sunekos® tretman je sastavljen od hijaluronske kiseline i 6 aminokiselina. Radi svog sastava, Sunekos potentno potiče sintezu ekstracelularnog matriksa, osobito elastina, fibronektina, peptida i kolagena. Budući da snižava aktivnost hijaluronidaze, hijaluronska kiselina se sporije razgrađuje u ekstracelularnom matriksu.

Jalupro® tretman je sastavljen od hijaluronske kiseline i 3 aminokiseline i peptida. Osim što možemo djelovati na biorevitalizaciju same kože lica, usnica, područja oko očiju, vrata i dekoltea, tijela i šaka, možemo biorestaurirati ligamente i duboko vezivno tkivo koje nam daje lifting efekt.

Što mi zapravo vidimo na svojoj koži?

Ovisno o biorevitalizatoru, vidimo povećan volumen, elastičnost kože te imamo lifting efekt cijelog lica. Aplicira se prema protokolu na točno određene točke lica ili tijela te ga je potrebno ponoviti nekoliko puta za potpuni učinak. Prve učinke vidimo nakon nekolilko dana, a puni učinak nakon otprilike 3 tjedna te se poboljšava do dva mjeseca nakon aplikacije. Učinak traje otprilike 6 mjeseci, ovisno o početnom stanju kože. Osim za lice, vrat, dekolte i područje oko očiju, može se koristiti i za liječenje celulita te za tijelo, osobito za predjele gdje imamo višak kože i strije.

POLILAKTIČNA KISELINA

Poli-L-laktična kiselina (PLLA) je biokompatibilni, biorazgradivi polimer koji je sastavljen od mliječne kiseline. Dugi niz godina se koristi u medicini, stoga se radi o sigurnom preparatu. Učinak PLLA vidimo u sintezi kolagena te se koristi u augmentaciji lice, ali i tijela, a osobit učinak je pokazao kao tretman opuštene kože.

Kako djeluje PLLA u našoj koži?

Na mjesto primjene PLLA stimulira subklinički upalni proces koji u konačnici rezultira sintezom kolagena. Učinak sinteze kolagena traje dok se PLLA u potpunosti ne razgradi u našem organizmu, odnosno nekoliko mjeseci do otprilike 2 godine. PLLA u anti-aging medicini možemo naći u obliku injekcija ili niti.

Kao niti (npr. Aptos®) ih koristimo za lifting efekt ili za volumen te se mogu koristiti u predjelu lica, vrata ili tijela.

U obliku injekcija (npr. Aesplla®, Sculptra®) ih koristimo za nadoknadu volumena ali i za smanjenu elastičnost kože. Smanjena elastičnost kože se očituje smanjenjem čvrstoće, počinje „visiti“ te mogu biti prisutne bore. Budući da ta koža ima manje elastina i kolagena, kožu možemo razvući u većoj mjeri nego što smo mogli prije nekoliko godina. Tada koristimo i PLLA da bismo „zategnuli“ kožu. Potrebno je nekoliko tretmana, a ovisno o proizvodu PLLA, tretman se ponavlja od 4-6 tjedana do 3 mjeseca od prvog tretmana.

Zašto je potreban duži period između ponavljanja ovih tretmana? Zato što je to tretman koji proizvodi kolagen, a za sintezu kolagena je potrebno i do 3 mjeseca da bismo vidjeli potpuni učinak. Učinak, kao što smo već rekli, traje i do 2 godine nakon aplikacije.

 

Ca-HIDROKSIAPATIT

Kalcij-hidroksiapatit je biokompatibilni, biorazgradivi mineral koji se koristi u medicini unazad više od 30 godina. U estetskoj medicini koristimo Ca-hidroksiapatit u obliku nehijaluronskog filera, a njegov konačni učinak je sinteza kolagena.

Mikrosfere kalcij-hidroksiapatita su biorazgradive, te se u potpunosti razgrađuju kao što se razgrađuju čestice kosti, a na mjestu njihove primjene imamo sintetizirani kolagen. Sam učinak vidimo nakon 2-3 mjeseca. Ca-hidroksiapatit se može koristiti sam kao kolagen stimulator (npr. Radiesse®) ili već može biti u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom (npr. Neauvia Stimulate®) ili u kombinaciji sa skinboosterom (npr. Neauvia Hydro Deluxe®).

Osobno preferiram kombinaciju hijaluronskog filera s Ca-hidroksiapatitom zato što pacijenti prvi rezultat vide odmah, a potpuni učinak vide za otprilike 3 mjeseca, kada je završena sinteza kolagena.

Osim navedenih nekirurških postupaka biorevitalizacije, tu bismo svakako ubrojili i neke postupke o kojima smo ranije pisali – radiofrekvencija (Velvet Skin), mikroneedling (SkinPen) i terapija krvnom plazmom (PRP) o kojima možete pronaći više na našim blogovima.

Podsjećamo da je svaka koža drugačija i iz tog razloga naglašavamo prijeko potreban individualizirani pristup. Savjetujemo dermatološki pregled kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje.

Starenje je proces od kojeg ne trebamo bježati, niti ga možemo spriječiti. No, hraniti kožu njegom koja pristaje prvenstveno Vama, Vašoj koži, ali i Vašim očekivanjima je nešto što daje rezultat – usporava starenje, njeguje kožu i stvara osjećaj zadovoljstva. Prirodna regeneracija kože i njega koja odiše zdravljem i odmornim izgledom ono je čemu težimo.

I ZA KRAJ…

Malo riječi za kraj, ili bi bilo bolje da smo ih stavili na početak. Jeste li idealan kandidat za biorevitalizaciju?

Gubite li na tonusu kože, vidite li znakove starenja kože?

Je li Vam koža suha? Vidite li promjene od sunca na koži?

Imate li ožiljke od akni?

Imate li tamne kolutove ispod očiju?

Vidite li na Vašoj koži fine linije ili bore?

Želite li zaštiti Vašu kožu od znakova starenja?

Želite li na prirodan način vratiti Vašoj koži sjaj?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno, odgovor je da. Otkrijte idealan tretman za Vašu kožu. Promjena počinje odlukom.

Vaša,
Dr. Mikela Petković