Implantatima do bezbrižnog osmijeha – “sve na 4 ili 6″

Nije riječ o igri brojeva već nazivu najsuvremenije metode ugradnje potpunog zubnog mosta na 4 ili 6 implantata. Bezbrižan i iskren osmijeh više nije tako nedostižan. A o čemu se zapravo radi i kakva je procedura u pitanju, saznajte u nastavku.

Pacijentima koji su ostali bez svih zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti ili pak preostali zubi nisu vrijedni zadržavanja te ukoliko se pritom ne mogu naviknuti na potpune proteze preporuka je napraviti implantoprotetsko rješenje bezubosti – all on 4 ili all on 6. 

Kako ne biste razmišljali o neugodnostima, uzrok gubitka zuba zapravo je nebitan, a fokus nam je uvijek na rješenju, što je u konačnici uvijek nadoknada izgubljenog zuba. Terapijom zubnim implantatima dugotrajno, funkcionalno i estetski rješavamo problem te takvo rješenje podiže kvalitetu života, osigurava pravilan zagriz i predivan osmijeh. Zamislite kakav je oslobađajući osjećaj kada ne trebate skrivati usta rukom ili prigušivati smijeh! Svatko zaslužuje radosti u životu, a bez smijeha osjećaj je jednostavno nepotpun.

Spomenuli smo “sve na 4 ili sve na 6”, o što to zapravo znači? Riječ je o protetskim radovima na 4 implantata (tzv. ALL ON 4) ili 6 implantata (tzv. ALL ON 6). Naime, navedeni nazivi označavaju ugradnju potpunog zubnog mosta (svih zuba) na četiri ili šest implantata. Uz manje ugradnji implantata do potpunog pravilnog osmijeha. Zvuči dobro, zar ne?

Oslobodite radost u sebi i osvajajte osmijehom

Pacijenti ovom metodom dobivaju puni zubni niz, fiksni most pričvršćen na četiri posebno postavljena implantata. Na taj način pacijentu podižemo samopouzdanje, a koliko ova metoda djeluje na samopouzdanje, najviše je vidljivo prvi puta kada se pacijent ugleda s novim osmijehom. Taj trenutak pruža neopisivo zadovoljstvo.

Struktura bezubog lica je pomalo otužna, upadnutih obraza i neprirodnog položaja usana. Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni za mlađi izgled osobe, a u isto vrijeme u potpunosti vraćaju funkcionalnost zuba.

Jednostavnost življenja nakon ugradnje implantata u odnosu na proteze neopisiva je. Umjesto ugradnje implantata na mjesto svakog izgubljenog zuba, ovisno o pacijentovom stanju, ugrađuje se 4 ili 6 implantata na koje se vijcima fiksno učvršćuje protetski most. Ako ste ikad nosili protezu, sigurno ste dobro upoznati s neugodnošću koju proteze izazivaju u ustima – mogu nažuljati zubno meso, zahtijevaju pažnju u čišćenju, a pacijenti ne mogu osjetiti okus punim nepcem. Stalnu nesigurnost i nedovoljnu estetsku privlačnost proteza ne treba ni spominjati.

 

ALL ON 4 predstavlja most koji je fiksno učvršćen vijcima na četiri posebno postavljena implantata. Metoda je nastala kao odgovor struke na nemogućnost direktne ugradnje implantata u stražnje dijelove čeljusti. 

Nakon ugradnje zubnih implantata slijedi izrada privremenog protetskog rada koji se dan nakon operacije predaje pacijentu. Pacijentu se nakon 3 mjeseca izrađuje trajni most. Naime, taj je period nam je potreban kako bi zubni implantati srasli s kosti čeljusti, na kojima se izrađuje trajni rad.

ALL ON 6 predstavlja fiksni protetski rad na 6 implantata. U pravilu, uvijek je bolje imati čim više nosača za protetski rad stoga je ova metoda odlično rješenje za bezube čeljusti. No treba imati na umu da u pojedinim situacijama, zbog male količine ili loše kvalitete kosti, postoji ograničen broj implantata koje je moguće postaviti. Princip i tijek zahvata su isti kao i kod All-on-4 metode, samo što će u slučaju All-on-6 implantata zahvat trajati nešto duže zbog većeg broja implantata koje je potrebno ugraditi. 

All-on-6 rješenje daje vašim zubima i cjelokupnoj čeljusti dodatnu snagu, stabilnost i potporu. A je li u vašem slučaju potreban veći broj implantata za veću stabilnost reći će vam stomatolog na temelju detaljnog pregleda, snimke i analize kosti i zuba.

Pacijentima koji nemaju dovoljnu količinu kosti za ALL ON 6, tj. most na 6 implantata koji je uvijek bolje rješenje, primjenjuje se metoda ALL ON 4.

Jesam li kandidat za all on 4 ili all on 6 metodu?

Idealni pacijenti bili bi:

 • osobe koje žele fiksni protetski rad, a izgubile su sve ili veliku većinu svojih zuba
 • pacijenti koji imaju mobilnu potpunu protezu duži niz godina
 • pacijenti kod kojih je tijekom vremena došlo do teškog gubitka kosti, posebno u stražnjoj regiji čeljusti
 • pacijenti koji imaju zube u jako lošem stanju i koji su predviđeni za vađenje
 • pacijenti koji već imaju bezubu čeljust i ne mogu nositi potpunu protezu (nadražaj na povraćanje, pomicanje proteze).

 

Kako se pripremiti za zahvat?

Zahvat ugradnje zubnih implantata započinje detaljnim kliničkim pregledom gdje se radi procjena stanja te se planira daljnji plan terapije. Za planiranje zahvata potreban je ortopan snimak i CBCT snimka čeljusti. Obje snimke omogućuju precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću čeljusne kosti. Kada imamo sve ove podatke možemo utvrditi stanje vaših čeljusnih kostiju i okolnih struktura te Vam možemo predložiti najbolju terapiju i detaljnu ponudu.

Nakon dogovora i planiranja terapije dolazi nam druga faza odnosno kirurška faza koja uključuje ugradnju implantata. Trajanje zahvata ovisi o broju implantata te o broju zuba koje je potrebno prethodno izvaditi, ako je potrebno. No, okvirno vrijeme trajanja operacije je oko 2 do 3 sata, a zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. U ovoj fazi, ukoliko je potrebno, vade se preostali loši zubi te je u većini slučajeva potrebna i modelacija čeljusnog grebena. Tim zahvatom se nivelira razina čeljusne kosti što je bitno za estetiku i funkcionalnost mosta na implantatima.

U bezubu čeljust dva implantata ugrađuju se okomito u središnji dio čeljusti, na poziciji dvojki. Stražnji implantati se ugrađuju pod kutom od 45 stupnjeva, tako da implantat izlazi iz čeljusti u području drugog pretkutnjaka. Takvim zakošenim položajem implantata u čeljusti zaobilaze se kritična područja sa smanjenim volumenom kosti, odnosno moguća je ugradnja čak i osobama koje nemaju dovoljan volumen kosti za klasičnu implantaciju.

Koliko je potrebno vremena za novi osmijeh?

Odmah nakon kirurške faze slijedi nam predaja privremenog rada, odnosno nadomjestak, koji je uključen u cijeli proces planiranja. Privremeni rad se izrađuje od akrilata i nosi se tri mjeseca, do izrade trajnog protetskog rješenja na implantatima. Nazovimo to privremenim osmijehom do završetka procesa oseointegracije. Dakle, pacijent u 24 sata dobije novi, privremeni, osmijeh.

Kraj procedure ugradnje i novi početak bezbrižnog osmjeha

Tri do šest mjeseci nakon ugradnje implantata kreće se s izradom trajnog protetskog rješenja. To je razdoblje potrebno kako bi tvrda i meka tkiva čeljusti poprimila svoj stabilni oblik. Privremeni rad se skidanjem vijaka jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak čeljusti ili intraoralni scanner za trajni most. Za izradu trajnog mosta potrebno je nekoliko radnih dana. Zahvat je u potpunosti bezbolan zbog čega nije potrebna ni lokalna anestezija. Slijedi nekoliko proba u kojem pacijent i liječnik zajedno dolaze do estetskog rješenja s kojim su oboje zadovoljni. Prilikom izrade trajnog mosta u razgovoru s pacijentom definiramo budući izgled zubi i osmijeha. Prednost All On 4 je što možemo rekonstruirati npr. oblik i položaj zuba kakve je pacijent imao ili napraviti potpuno nov i osmijeh prema željama pacijenta. Protetski rad može biti izrađen na metalnoj ili cirkonskoj osnovi kao metal-keramički zubni most, metal-kompozitni ili cirkon keramički zubni most. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent i dalje nosi svoj privremeni rad tako da niti u jednom trenutku nije bez zubi.

U posljednjoj fazi fiksiramo trajni protetski most na implantate te educiramo pacijenta o načinu održavanja implantata i mosta. Ujedno radimo finalno 3D skeniranje trajnog rada kako bi u budućnosti mogli pratiti eventualne promjene na mostu. Vrijeme trajanje ove posjete je 60 min.

Što očekivati za vrijeme oporavka?

Nakon samog zahvata razdoblje oporavka varira. Moguće je lagano oticanje lica te manje krvarenje u području gdje je implantat ugrađen, stoga je potrebno koristiti hladne obloge. Stomatolog će propisati potrebne lijekove za bolove koji su najčešće potrebni dva do tri dana. Oteklina varira, te se vraća u normalnu 3 do 5 dana nakon zahvata, a pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima i poslu nakon 2 do 3 dana. Šavove je potrebno ukloniti sedam do deset dana nakon zahvata.

Savjetujemo kao mjeru opreza:

 • Izbjegavanje ispiranja usne šupljine prvih 24 sata nakon zahvata, a nakon tog perioda preporučljivo je ispirati usnu šupljinu svaka 4 sata preporučenim preparatom na bazi klorheksidina.

Modificirana prehrana potrebna je u razdoblju od dva do četiri mjeseca dok pacijent ne dobije trajne zube. U međuvremenu možete pojesti sve što možete izrezati vilicom jer su privremene krunice izrađene tako da traju nekoliko mjeseci.

Oralna higijena i održavanje novog osmijeha

Budući da je most postavljen ALL ON 4 metodom jednokomadna konstrukcija gdje ne postoje razmaci između pojedinih zubi, most se čisti kao jedinstvena cjelina. Čišćenje mosta na četiri implantata je specifično i zbog toga se razlikuje od tehnika čišćenja prirodnih zubi.

Čisti se četkicom i zubnom pastom, a područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom o čemu više možete porazgovarati s našim dentalnim stručnjacima. Zbog dezinfekcije usne šupljine, preporuka je jednom dnevnom korištenje vodice za ispiranje usta. Također, preporuka je korištenje oralnog tuša koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na zubno meso.

Na redovnoj godišnjoj kontroli, prema potrebi, most se može skinuti i napraviti profesionalno čišćenje.

Prednosti metode All-On-4/All-On-6

 1. All-on-4 je metoda koja se primjenjuje u pacijenata čiji su zahtjevi svakodnevnog života vrlo visoki.
 2. Postupak ugradnje All-on-4 traje samo nekoliko sati – omogućujući pacijentima da nakon samo par sati mogu jesti bez straha da će im proteza ispasti
 3. Odmah nakon zahvata pacijent dobiva privremeno protetsko rješenje, a finalno dizajnirane zube dobiva nakon 3-4 mjeseca
 4. Novi zubi u roku od 24 sata mogući su i uz vađenje zuba:
 5. Uz jednokratan kirurški zahvat imat ćete zube poput vlastitih i nesmetano uživati u hrani – odmah nakon zahvata.
 6. Održavanje oralne higijene jednako je održavanju higijene prirodnih zuba.
 7. Protokol se može provesti i u pacijenata koji imaju dijabetes, osteoporozu ili neku drugu bolest koja može biti kontraindicirana nadomještanju kosti.
 8. Vraćanje prirodnog izgleda lica i izgubljene funkcije žvakanja
 9. Zubni implantati doživotno su rješenje
 10. Protetski nadomjestak dugotrajno je rješenje (u prosjeku 10 godina)
 11. Rekonstrukcija svih zuba jedne čeljusti na 4 implantata
 12. Bez transplantacije kosti dodatnih kirurških zahvata kao što su rekonstrukcija kosti, veliko podizanje sinusa krestalnom ili lateralnom tehnikom
 13. Nadomještaju se svi zubi fiksnim mostom, te se fiksiraju na četiri ili šest implantata
 14. Minimalno je vrijeme oporavka nakon zahvata
 15. Poboljšava se kvaliteta života koja je izgubljena
 16. Finalne konstrukcije su fiksirane vijcima i ukoliko bude potrebe za rekonstrukcijom, jednostavno se skidaju i rekonstruiraju.

Cijene zubnih implantata u našoj Poliklinici ovise o vrsti implantata koji se ugrađuju.

Dodatni kirurški zahvati mogu biti potrebni prije ugradnje implantata kako bi se osigurala dugotrajnost protetskog rješenja i implantata.

Kirurški dio se naplaćuje odvojeno od protetskog dijela zbog velikog broja protetskih mogućnosti za koje se možete odlučiti. 

Nakon detaljnog dijagnostičkog pregleda, naš stomatolog će vam preporučiti najbolju opciju.

Iza našeg doktora Marina Petkovića stoji dugi niz godina rada s brojnim pacijentima. Posebnu pažnju u svojoj karijeri posvećuje upravo oralnoj kirurgiji, a neke od radova i zadovoljnih osmijeha naših pacijenata možete pogledati u nastavku.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite nam se s povjerenjem ili zakažite Vaš termin pregleda i konzultacija. Mi smo tu za Vas.

Tim Poliklinike Petković