Kada je pravo vrijeme za pregled akni i što kašnjenje na pregled čini našoj koži?

U tijeku inicijative #pokažise u organizaciji prvog estetskog portala u Hrvatskoj – Estetica.hr, dr. Mikela Petković je i ove godine ponosni sudionik. Svjesna važnosti podizanja svijesti o problemu s aknama, odlučila je na jednom mjestu okupiti najčešća pitanja s kojima se susreće od strane pacijenata kada su akne u pitanju.

Osim odgovora na pitanja, pronaći ćete i vrijedne savjete oko njege problematične kože sklone aknama.

 

 

 

Kada je pravo vrijeme za pregled akni i što kašnjenje na pregled čini našoj koži?

Savjetuje dr. Mikela Petković – iz osobnog i radnog iskustva

 

 

O aknama svi znamo dovoljno, a uvijek premalo. To bi bio zaključak nakon brojnih pacijenata koji su prošli kroz moju praksu. Istinski ih razumijem jer sam i sama bila jedna od njih. Od malena sam znala da želim biti liječnica, no tek nakon svog osobnog iskustva s aknama počela sam gledati na dermatologiju drugačije i tu se rodila ljubav. Osim razumijevanja pacijenta i suosjećanja, mogu ponuditi i rješenje obzirom da sam hodajući primjer koji i danas određenom terapijom drži svoje akne pod kontrolom.

Kada otići kod dermatologa na pregled?

Jednostavno – čim prije, odnosno, ukoliko primijetite da dermokozmetski pripravci ne djeluju ili uočite akne koje ostavljaju ožiljke.

Kako prepoznati da je riječ o aknama?

Poznajemo nekoliko podtipova akni i svaki od njih zahtjeva drugačiji terapijski pristup. Nerijetko tijekom liječenja i ovisno o promjenama kliničke slike dermatolog modificira terapiju te su zbog toga nužne kontrole u vremenskom periodu koji je odredio liječnik. Zapravo, ponekad je liječenje akni otežano ako pacijent ne dođe na kontrolu ili sam zaključi da su mu kožne promjene u poboljšanju te prerano prekine koristiti terapiju. Vrlo često se upravo suradnja između pacijenta i liječnika pokaže kao presudni faktor u kreiranju konačnog rezultata.

Zašto često pacijenti kasne s pregledom akni?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti budući da i sama nisam pregledana kod dermatologa nekoliko godina nakon pojave prvih akni. 

U svojoj praksi sam imala različita iskustva – od toga da roditelji dovedu dijete s pojavom prvih komedona (koji su najčeše smješteni u predjelu nosa) pa do toga da roditelji ili sami pacijenti dođu na pregled kada su prisutne već ožiljačne promjene. Vjerojatno razog leži u tome što većina bolesnika koji imaju akne ne smatraju da je to dijagnoza radi koje bi se trebali javiti liječniku. Najčešće roditelji prvi savjet potraže u ljekarni i na prijedlog magistre odabiru kremu za dijete. I to je sasvim u redu. No, ukoliko ne primijete kroz dva mjeseca poboljšanje, tada savjetujem da se jave dermatologu na pregled ili posjete liječnika obiteljske medicine koji će pogledati pacijenta, ordinirati mu terapiju i uputiti na pregled.

Što možemo očekivati od dermatologa?

  1. Stavljanje bolesti “pod kontrolu”
  2. Sprječavanje ožiljačnih promjena kože
  3. Liječenje ožiljaka od akni
  4. Savjetovanje o njezi kože

 

Koji su opći savjeti koje dajem pacijentima oboljelim od akni?

  1. Redovito čistite kožu. Najčešće savjetujem gel za čišćenje lica za kožu sklonu nepravilnostima ujutro i navečer. Ukoliko se osoba bavi sportom, obavezno nakon bavljenja sportskom aktivnošću oprati lice. Isto vrijedi i ukoliko iz nekog razloga dođe do pojave nečistoća u predjelu lica.
  2. Koristite kremu za kožu sklonu aknama / nepravilnostima. Većina terapija akni može dovesti do isušivanja lica i nerijetko pacijenti koriste kreme koje uopće nisu namjenjene njihovoj “probelmatičnoj” koži neznajući da postoje i isključivo hidratantne kreme za osobe koje imaju akne s dehidriranom kožom.
  3. Koristite SPF 50+. Hiperpigmentacije (tamne mrlje zaostale nakon upale) će trajati kraće.
  4. Redovito idite na “čiščenje lica” ukoliko Vam je savjetovano. 
  5. Informirajte svog dermatologa o proizvodima koje koristite ili ste koristili u liječenju akni.
  6. Budite otvoreni. Recite ukoliko niste zadovoljni dosadašnjim terapijskim uspjehom. Liječenje akni je često dugotrajno i vrlo je važno imati povjerenje u izabranog dermatologa, kako bi oboje razvili podržavajući odnos u rješavanju problema.

Koliko traje liječenje akni?

Samo liječenje ovisi o tipu i težini akni, nekada može trajati nekoliko mjeseci, a nekada može trajati nekoliko godina. Uvijek spominjem nešto što se zove “terapija održavanja”, a to je najčešće korištenje dermokozmetskih pripravaka u smislu prevencije izbijanja upalnih promjena. Nakon završenog liječenja upravo ti pripravci sprječavaju ponovno izbijanje kožnih promjena i održavaju našu kožu “čistom”.

Što sve uzrokuje akne?

Faktori su različiti, od hormonalnih poremećaja do nezdrave prehrane. Ulogu u nastanku akni može imati i genetika, a to je moguće utvrditi genetskim testom za akne – Acne test koji provodimo u poliklinici Petković i pokazao se u praksi vrlo korisnim u određivanju smjera liječenja akni.

Želite li pregledom kod dr. Petković upoznati stanje Vaše kože te moguća rješenja, kontaktirajte nas:

info@poliklinika-petkovic.hr

099 575 4826

01 2304 789