U kojoj mjeri je opadanje kose normalno, a u kojem trenutku Vas zabrinjava?

Kako vratiti izgubljeni sjaj i gustoću kose? Moguće je i bez radikalnih poteza!

„Primjećujem značajno opadanje kose nakon preboljenja Covid-a.“ 

„Nakon trudnoće i poroda, nekoliko mjeseci kasnije primjećujem da mi punija izgleda četka za kosu nego vlastito tjeme. Kosa mi se brzo tanji i postaje beživotna.“

„Izblajhao sam kosu prije godinu dana, danas mi kosa izgleda kao da je prošla kroz mlin i nazad. Hoću li je ikad moći vratiti na staro?“

Mnoga pitanja i komentari nam stižu na temu opadanja kose, probleme s vlasištem i slično. Postoji jedno rješenje koje čini estetsku brigu vezanu za vlasište i kosu – uistinu manjom. Riječ je o popularnom plazma tretmanu koji potiče ponovni rast kose. Ukoliko ste se dosad susreli s prekomjernim opadanjem ili stanjivanjem kose, možda ste isprobavali i tražili rješenja u obliku šampona, losiona, ulja za poticanje rasta kose, možda i razne oralne napitke ili nadoknadu nedostajalih vitamina.. Jesu li rezultati bili zadovoljavajući? Postoji jedno prirodno rješenje za regeneraciju vlasišta i vlasi,  napredni nekirurški kozmetički tretman. Za vampirski tretman kojim se hvale Holiwoodske glumice ste zasigurno čuli – tretman krvnom plazmom. Znate li da kombinacija tretmana krvnom plazmom i biotinom slovi za jednu od najuspješnijih metoda postizanja prirodno guste i zdrave kose?

U svojoj karijeri dr. Mikela susrela se s mnogim pacijentima kojima se problemi s vlasištem i kosom mogu svesti na zajednički nazivnik. Ali pritom ne postoji jedno rješenje prilagođeno svima. Stručni pristup zahtjeva posebnu i individualiziranu primjenu, najprije pažljive analize stanja kose i otkrivanju razloga gubitka kose. Analiza se provodi TrichoGen testom, dostupnim u Poliklinici Petković. Sprječavanje budućih problema i izrada personaliziranog plana terapije za brzo i učinkovito rješavanje određenih problema s kosom gotovo je naša svakodnevnica. Nakon pregleda i procjene stanja vlasišta i kose, doktorica nerijetko savjetuje tretman krvnom plazmom uz biotin. Ovaj inovativni tretman za ponovni rast kose prikladan je za muškarce i za žene koji su u potrazi za učinkovitim, sigurnim i prirodnim načinom poticanja ponovnog rasta kose.

Što je prirodno u ovom tretmanu?

Volimo reći da je tretman krvnom plazmom, tretman po mjeri svakog pacijenta. Tijekom procesa  PRP tretmana koristi se plazma bogata trombocitima dobivena centrifugiranjem iz epruvete krvi dotičnog pacijenta. Trombociti su sastavni dio krvi, zajedno s crvenim i bijelim krvnim stanicama. Kada osoba zadobije posjekotinu ili ranu, trombociti su neki od tjelesnih “prvih odgovora” koji stižu kako bi zaustavili krvarenje i potaknuli zacjeljivanje. Osim za liječenje folikula dlake i poticanje rasta kose, liječnici često koriste PRP metodu u  liječenju ozljeda tetiva, mišića i ligamenata najčešće dobivenih tijekom sportskih ozljeda.

Iz epruvete krvi, nakon procesa centrifugiranja i odvajanja crvenih krvnih zrnaca dobijemo 5-6 ml krvne plazme poznate pod nazivom „tekuće zlato“. Krvna plazma pomješana s biotinom, nježno finom iglom se ubrizgava u vlasište. Faktori rasta koji su prisutni u našim krvnim stanicama uklanjaju rizik od alergija i potiču prirodan rast kose. 

Zašto je važan biotin i čemu služi?

Keratin, osnovni protein koji čini Vašu kosu, jednostavno treba biotin da bi se proizveo. Dodavanje biotina, poznatog kao vitamin B7, poboljšava keratinsku strukturu u Vašem tijelu što se pretvara u jaču i zdraviju kosu. Revitalizacija folikula uz biotin dovodi do poboljšane debljine vlasi i sveukupnog zdravlja kose. 

Kada su vidljivi prvi rezultati tretmana?

Vrijeme koje se uzima kao relevantno za prve vidljive rezultate jest 4 do 6 mjeseci. Ti rezultati podrazumijevaju tek pojavu novih vlasi koje se daju primijetiti u tom periodu, no blagodati i prednosti PRP tretmana nastavljaju se otprilike i godinu dana nakon tretmana.

Sam tretman neće Vas omesti u obavljanju svojih svakodnevnih dužnosti i aktivnosti, niti će poremetiti Vašu dnevnu rutinu. Ono što se preporučuje jest izbjegavati vruće tuširanje i saune, parne kupelji i vježbanje unutar prvih 48 sati od samog tretmana. Nakon tretmana, kao i nakon svakog postupka koji uključuje upotrebu igle, čak i nakon najnježnijih uboda, moguće je primjetiti osjetljivost kože, krvarenje ili blagi podlijev na mjestima uboda. Crvenilo kože koje se eventualno može pojaviti brzo nestaje, tako da pri susretu s prijateljima neposredno nakon tretmana nitko neće ni primijetiti ili otkriti o kakvom se postupku radilo.

Ovo je jedno od najnovijih medicinskih otkrića, revolucionarni tretman krvnom plazmom koja pomaže da folikule rastu veće i zdravije te ubrzavaju proces rasta novih vlasi. 

Moguće nuspojave nakon provedbe tretmana očituju se u blagoj boli i otečenosti na mjestu uboda, glavobolji ili svrbežu te eventualnom privremenom krvarenju na mjestu uboda.

Bez operacije i straha, uz potpuno prirodan nekirurški tretman, minimalno invazivan možete riješiti rane znakove gubitka kose koji ćete lako uklopiti u svoju užurbanu rutinu.