Medicinsko čišćenje lica

Koža je kao naš najveći organ podložna vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. Često se prvi pokazatelji hormonalnog disbalansa pojavljuju upravo na – koži. Govorimo najčešće o aknama, ali i miteserima ili milijama. Zdravlje kože počinje brigom i pravilnom njegom koja često uključuje upravo medicinsko ručno čišćenje lica.

 

       

Nakon čišćenja lica koža dobiva blistavi sjaj, svjež i privlačan izgled, nakon čega se dobro osjećamo u svojoj koži.

Kada govorimo o tipovima kože – možemo reći da svaka koža treba povremeno mehaničko čišćenje lica, a problematična koža poput kože sklone aknama i miteserima treba redovito mehaničko čišćenje lica pod stručnim vodstvom educiranog kozmetologa.

U Poliklinici Petković, naša medicinska sestra Ana pobrinut će se za Vašu kožu kako bi prodisala i zablistala prirodnim sjajem.

Svaki tip kože traži odgovarajuću njegu

Medicinski problematična koža prekomjerno izlučuje žlijezde lojnice ili seboreju. Takvu kožu prepoznajemo kao masnu i sjajnu, osobito u području čela, nosa i brade. Ukoliko je riječ o koži sklonoj aknama, upalnim promjenama, papulama, pustulama i nodulima, potrebno je uvrstiti i liječenje uz redovite tretmane čišćenja lica te nadzor dermatologa. Medicinski problematična koža traži posebnu njegu pojačane osjetljivosti, stručnost, suradnju između pacijenta i dermatologa i – strpljenje. Uz tu kombinaciju, rezultat neće izostati.

Tipove kože obično prepoznajemo kao:

SUHA KOŽA

Suha koža je nježna, suha, tanka i napeta, bez sjaja. Podložna je klimatskim iritacijama što dovodi do prhutanja. S vremenom gubi elastičnost i dolazi do širenja kapilara. Na takvoj koži ranije nastaju bore te posebnu njegu ne treba zanemariti.

NORMALNA KOŽA

Takva koža zdravog je izgleda normalnim masno-kiselinskim omotačem koje je štiti i čuva vlagu. Sekrecijska funkcija žlijezda je normalna i ne vide se proširene pore, bore i kapilare. Ima normalan elasticitet.

MASNA KOŽA

Žlijezde lojnice kod ovakve kože nešto su aktivije i luče veću količinu loja, pore su veće i grublje, sklona je stvaranju komedona, a koža je debela i masna, osobito u vlasištu, licu, prsima i između lopatica.

 

MJEŠOVITA KOŽA

Poznata T-zona (čelo, nos i brada) su masni, a ostali dijelovi lica su suhi. Suhoća je najviše izražena na vjeđama i oko očiju.

Osim tipa kože važno je i stanje u kojem se nalazi. Stanje kože prilikom dermatološkog pregleda precizno određuje dermatolog, a može biti

 • Dehidrirana
 • Osjetljiva
 • Netolerantna
 • Medicinski problematična
 • Prijevremeno ostarjela koža

 

Faze koje prolazimo za vrijeme medicinskog čišćenja lica:

 • u prvoj fazi nježnim pokretima uklanjamo šminku i pripremamo lice – čistači kože koje koristimo moraju odgovarati tipu kože
 • u drugoj fazi toniramo kožu, odnosno cilj je uravnotežiti pH razinu kože, nakon čega će struktura kože i njeni nedostaci biti vidljiviji medicinskom osoblju
 • treća faza odnosi se na korištenje pilinga – npr. enzimatskog ili znatog koji će očistiti kožu i smanjiti vanjski sloj epiderme
 • u četvrtoj fazi slijedi parenje lica vapozonom ili korištenje maske kojom se postiže sličan efekt otvaranja pora
 • ručno uklanjanje kožnih lezija uz nošenje zaštitnih rukavica i steriliziranim nježnim pamučnim krpicama za što ugodnije čišćenje
 • potom lice pripremamo za dezinfekciju kako bismo postigli antibakterijski učinak
 • nakon toga slijedi faza uključuje masku koja ima svojstva hlađenja, zatezanja i umirivanja kože
 • prije samog završetka tretmana obavezno je nanošenje kreme prikladne tipu kože i zaštitni faktor SPF 50

 

Koliko se često može lice mehanički čistiti?

U pravilu svaka 4 tjedna ili jednom u nekoliko tjedana, ovisno o tipu i stanju kože. Savjetujemo da nakon planiranog tretmana čišćenja kože, izdvojite dan ili dva (predlažemo vikend) kako biste dopustili kožu da se smiri te je ne opterećivali make up-om.

Oslobodite svoju kožu začepljenih pora i upalnih procesa. Pružite joj mogućnost da diše i odiše zdravljem. Zdrava i blistava koža nije samo estetski važna, ona je pokazatelj i općeg zdravlja, higijenskih navika i brige o zdravlju.

Prepustite se u ruke stručnjaka i dovedite svoju kožu u stanje prirodnog sjaja. Naš tim pomoći će Vam u procesu. Krenimo na put do blistave kože zajedno.

 

Trajanje – 60-120 min

Položaj – ugodan

Efekt – vidljiv nakon prvog tretmana