Opća stomatologija

Od prevencije i njege zuba osoba svake životne dobi do odstranjivanja karijesa ili zubnog živca područje je kojim se bavi opća stomatologija, a sve u svrhu očuvanja zdravlja usne šupljine. Prilikom Vašem prvog dolaska na pregled, u razgovoru s našim stomatolozima ćete saznati sve o postojećem stanju vaših zuba, čeljusti i desni te sve o mogućim rješenjima liječenja koja naša poliklinika nudi. Konačan cilj našeg pristupa pacijentu uvijek je zdrav i prirodan osmijeh.

Zubni karijes je infekcija koja nastaje djelovanjem bakterija koje u interakciji s ljepljivom i  hranom bogatom ugljikohidratima proizvode kiselinu koja uništava caklinu i omogućuje bakterijama daljnji prodor u ostale zubne strukture. Na nastanak karijesa utječu prehrambene navike, oralna higijena te nasljedne karakteristike (razmaknutost među zubima, sastav i količina sline). Karijes je bitno prepoznati u što ranijem stadiju da ne bi došlo do potpunog razaranja zubnih tkiva te naposljetku i gubitka zuba.

U početnom stadiju javlja se u obliku malih demineraliziranih dijelova cakline koji budu omekšani zbog djelovanja kiselih produkata bakterija. Često je asimptomatski te se može prepoznati kao bjelkasto mutno obojenje cakline. U uznapredovalim stadijima javlja se preosjetljivost na slatku, vruću te hladnu hranu i pića. Liječenje se provodi uklanjanjem inficiranog sadržaja te postavljanjem kompozitnog ispunjenja (bijele plombe).

Estetski ispuni (bijele kompozitne plombe), osim što obnavljaju puknute, nedostatne dijelove zuba, mogu se koristiti i u kozmetičke svrhe (promjena boje, oblika  te veličine zuba). Njihove prednosti su brojne: omogućuju kemijsku povezanost sa strukturom zuba, čvrstoća se postiže za nekoliko sekundi, odgovaraju prirodnoj boji i izgledu zuba te se mogu popraviti ako se oštete.

Blistav osmijeh uvijek iznova osvaja!

Poželite zanosan osmijeh i ostvarite ga u Poliklinici Petković.

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem patoloških procesa koji su zahvatili zubnu pulpu. Zubna pulpa daje vitalnost zubu opskrbljujući ga krvnim žilama i živcima. Smještena je u njegovoj unutrašnjosti i na taj je način zaštićena od vanjskih utjecaja (bakterija, promjenjivog pH usne šupljine).

Uslijed uznapredovalih karijesa, koji nisu na vrijeme prepoznati i liječeni, dolazi do oštećenja tvrdih zubnih tkiva (cakline i dentina) te do izlaganja pulpe i, naposljetku, njene infekcije. Bol je jedan od glavnih simptoma akutne upale, praćene osjetljivošću na hladne i tople podražaje, s mogućnošću pojave otekline ili fistule (gnojnog prištića). Neliječenjem akutne upale na vrijeme, ona prelazi u kroničnu upalu (nastaje granulom) koja se širi direktno u kost i razara je. Dijagnosticiramo je pomoću rendgenskih snimki. Pojavljuje se kao zacrnjenje, tj. translucencija u području periapeksa.

Liječenje se provodi uklanjanjem cijele pulpe iz središnjeg prostora krune zuba i korijenskih kanala. Temeljito čistimo, obrađujemo i ispiremo kanale posebnim instrumentima i antisepticima te na kraju ih punimo  biokompatibilnim materijalima kako bi onemogućili daljnji prodor bakterija u unutrašnjost korijena i sačuvali zub.

Pri strojnoj instrumentaciji koristimo jednu od najnovijih tehnika – Reciproc tehniku. Takvi instrumenti su dizajnirani tako da očuvaju primarni izgled kanala, nije potrebno njegovo dodatno širenje kako kod ručne instrumentacije, a i samim tim se smanjuje i vrijeme terapije. Reciproc tehnika ima veliku prednost u lakoći obrade zavijenih korijenskih kanala koji često ručnom instrumentacijom ostanu nedovoljno obrađeni.