Preventivni tretman ortodoncije za djecu od 5+ godina – Myobrace®

Što možemo učiniti kako bismo olakšali djeci put ortodoncije? Treba li čekati da svi trajni zubi izrastu kako bi se onda korigirali u pravilan položaj? Što znamo o jeziku kao mišiću i o njegovoj funkciji u oblikovanju čeljusti, disanju, formiranju govora pa čak i nepravilnog držanja?

Na ta i mnogobrojna druga pitanja odgovarat ćemo putem naših blogova i objava, no za početak želimo predstaviti preventivni tretman ortodoncije za dob djece od 5 do 15 godina. Radi se o MIOFUNKCIONALNOM MOBILNOM APARATIĆU koji djeca nose noću te jedan do dva sata dnevno, koji je vrlo ugodan  a mi volimo reći da njime “navigiramo” pojavu trajnih zuba u pravilne položaje, kao i korekciju pogrešno usvojenih navika disanja i spavanja otvorenih usta. Upoznajmo Myobrace® 

Koje su posljedice disanja na usta?

Nepravilan položaj jezika tipičan je simptom disanja na usta. Disanje na usta može biti uzrokovano mnogim različitim stvarima – kao što su alergije i začepljenost nosa. Nepravilno držanje jezika može biti uzrokovano i navikama poput sisanja palca i manjka teške hrane u prehrani, što rezultira slabijim žvakanjem i u konačnici slabljenjem mišića čeljusti. Disanjem kroz usta zrak koji udišemo se ne vlaži niti pročišćava (što je funkcija nosne šupljine), stoga smo skloniji prehladama, infekcijama, upalama desni, lošem zadahu i mnogim drugim teškoćama koje ometaju svakodnevni život. Kada je jezik u niskoj poziciji u usnoj šupljini, on često blokira dišni put, što dovodi do teškoća disanja, slaboj kvaliteti sna, hrkanju te čak i apneji sna. Disanjem na usta mozak dobiva manje kisika, što utječe na cjelokupno psihofizičko stanje i zdravlje osobe.

Osim na disanje, nepravilna pozicija i funkcija jezika mogu utjecati i na hranjenje, gutanje, izgovor glasova te druge orofacijalno miofunkcionalne teškoće.

 

Što djetetu čini pogrešan položaj jezika?

Loš položaj jezika može dovesti do problema uključujući:

 • –  nepravilan izgovor glasova, riječi (govorne mane)
 • –  nepravilan položaj zuba u zubnom luku
 • –  nepravilan zagriz
 • –  hrkanje i apneja za vrijeme spavanja
 • –  manjak kvalitetnog sna
 • –  manjak energije
 • –  bruksizam
 • –  disanje na usta
 • –  potiskivanje jezika na prednje zube

Disanje na usta može uzrokovati halitozu (neugodan zadah) te veću vjerojatnost razvoja poremećaja spavanja i simptoma sličnih poremećaju pozornosti i hiperaktivnosti (ADHD).

Što sve Myobrace®  može korigirati u fazi razvoja djeteta?

 • Loše oralne navike
 • Pravilan razvoj čeljusti
 • Korekciju položaja zuba
 • Pravilniji razvoj lica
 • Cjelokupno zdravlje
 • Potiče zdrave prehrambene navike

Myobrace je inovativni mobilni aparat koji pomaže ispraviti nepravilan položaj zubi kod djece na prirodan i neinvazivan način, u razvojnoj fazi. Ovaj tretman usmjeren  je na rješavanje temeljnih uzroka krivih zuba, bez potrebe za vađenjem zuba, otključavajući prirodni rast i razvoj. Služi kao preventivna ortodonstka terapija kojom vrlo često izbjegavamo nepotrebno vađenje zdravih trajnih zuba ili nošenje fiksnog aparatića.

Miofukcionalna terapija osim gumenog aparatića u boji uključuje i miofunkcionalne vježbe disanja, gutanja, položaja jezika koje utječu na razvoj čeljusti i odnosa između gornje i donje (sprječava probleme sa zagrizom), na mišiće lica i pravilan razvoj.

Kada govorimo o estetici lica, nepravilan položaj jezika vuče lice prema dolje i unatrag. Kada jezik zauzme položaj dalje od svog prirodnog mjesta na nepcu, on vuče bradu prema dolje i unatrag, čeljusni zglobovi se zaglavljuju i povlači nos prema dolje – stvarajući blagu kvrgu ili kuku. Iz tih razloga, nepravilno držanje jezika rezultira abnormalno dugim licem, udubljenom linijom čeljusti i bradom, ravnijim nosom, užim ustima, pretjerano vidljivim zubnim mesom prilikom smijanja (gummy smile) i naposljetku zbijenim zubima. Ne samo da ima estetske posljedice, već i funkcionalne, pri čemu mišići lica i čeljusti ne funkcioniraju pravilno. To često rezultira disfunkcijom zagriza, za koju se zna da uzrokuje glavobolje, migrene i bol u licu.

Kada možemo početi s Myobrace® terapijom?

Prva faza miofunkcionalne terapije počinje KOREKCIJOM NAVIKA. Na zabavan način učimo djete da diše kroz nos umjesto kroz usta, treniramo jezik da se odmara u ustima u ispravnom položaju, učimo ga gutati na pravilan način i držati usne zatvorene osim dok se jede ili govori. Terapija je namjenjena dobi djece od 5-15 godina, no savjet za konkretan slučaj Vašeg djeteta potražite kod stomatologa.

Druga faza uključuje proširenje luka gornje čeljusti kojim omogućujemo dovoljno prostora za zube i jezik. Djeci s nerazvijenim čeljustima starijima od 7 godina može se preporučiti da koriste uređaje i tehnike u kombinaciji s Myobrace® sustavom kao što je Biobloc ili Farrell Bent Wire System™ (BWS™) kako bi se postigao dodatni razvoj čeljusti koji će ubrzati proces terapije. Myolay™ je prikladan za mlađe dobne skupine i koristi se zajedno s Myobrace®.

U trećoj fazi izrastanja posljednjeg trajnog zuba, koristi se Myobrace® Teens kojim poravnavavamo zube u pravilan položaj. 

Myobrace® uređaji se moraju nositi svaki dan i tijekom noći. Suradnja i motivacija djeteta od najveće su važnosti za postizanje izvrsnih rezultata. Postoje slučajevi u kojima je potrebna multidisciplinarna terapija koja će uključivati stomatologa, ortodonta, logopeda te fizioterapeuta. Vrlo često i sami logopedi i fizioterapeuti prepoznaju važnost i učinkovitost ovakvog tipa terapije u razvoju djece. Djete je potrebno voditi u procesu, disciplinirano primjenjivati vježbe kako bi na vrlo jednostavan način postigli rezultat, bez primjene agresivnih metoda. Stoga terapiju prati i aplikacija sa videima prilagođenim djeci koji ih na zabavan način uči svjesnosti osnovnih radnji poput disanja i gutanja. Vrlo često nakon nošenja Myobrace® aparatića nije potrebna ortodonstka terapije. No ukoliko ipak je, ona je znatno jednostavnija i vremenski kraća. 

Upoznajte našu dr. Paolu Rapanić i pomozimo mališanima zajedno.

Myobrace® terapija provodi se u Poliklinici Petković uz nadzor našeg stručnog osoblja.