Prozirni aparatić za zube – prijatelj Vašeg osmijeha

Sama pomisao na metalne bravice, zatezanja i žice stvara Vam nelagodu? Što biste rekli na to da možete ispraviti nepravilan položaj zubi gotovo neprimjetno? Upoznat ćemo Vas detaljnije s revolucijom u ortodonciji – prozirnim Invisalign® aparatićem za zube. Sve odgovore na pitanja i potrebne informacije o procesu Invisalign® terapije pročitajte ovdje.

Invisalign® – diskretan put do pravilnog osmijeha 

Veliki broj ljudi svih dobnih skupina susreće se sa stomatološkim problemom nepravilnog položaja zuba, zakrivljenih ili pak razdvojenih zuba. Osim estetskog problema, takav položaj zuba uzrokuje i niz funkcionalnih poteškoća poput težeg održavanja oralne higijene, trošenja zuba, bolova u području čeljusti, nakupljanje kamenca i plaka, povlačenje zubnog mesa i mnoge druge. Digitalizacija novog doba donijela je brojne prednosti i u području ortodoncije. Pojavom Invisalign® sustava pacijentima je omogućen potpuno individualizirani pristup korekciji položaja zuba, koji pritom svojim izgledom odgovara svim izazovima današnjeg doba. S razlogom je Invisalign® postao najpopularniji mobilni aparatić za zube svih vremena. Napredna 3D tehnologija pacijentima približava cijeli plan terapije – od početnog do konačnog (željenog) položaja zuba.

5 koraka Invisalign® terapije

Detaljan razgovor i konzultacije uvijek prethode samoj terapiji. Pritom nas zanima motiv dolaska i želje pacijenata kako bismo se pobliže upoznali i predložili plan terapije koji će donijeti optimalne rezultate. Nakon prezentacije prijedloga plana terapije i pristanka pacijenta spremni smo za zajedničko Invisalign putovanje. Prvi korak u procesu je uzimanje klasičnog otiska ili skeniranje zuba. Time dobivamo model svih zuba koji nam osigurava točan uvid u trenutni položaj zuba kako bi se kasnije po tom modelu mogle izrađivati udlage. Drugi korak uključuje fotografiranje osmijeha i zagriza. Fotografije koje su nam potrebne su bočne snimke zagriza s obje strane, fotografija pacijenta s osmijehom i bez osmijeha, profilna fotografija te snimka cijelog luka gornje i donje čeljusti. U trećem koraku planiramo pomake terapiju, odnosno kretnje svakog pojedinog zuba. Nakon detaljnog plana terapije, prikazujemo 3D prikaz i simulaciju svih pokreta te konačan izgled zuba nakon završetka terapije. Četvrti korak odnosi se na izradu udlaga. Invisalign® udlage se proizvode u Sjedinjenim američkim državama u tvornici tvrtke Align Technology. Svaka udlaga je jedinstvena po svom kodu pomoću kojeg je udlaga svrstana u točno planiran set za svakog pojedinog pacijenta. Peti korak u procesu terapije je predaja prvih udlaga i to otprilike 3 tjedna nakon uzimanja otiska. Prilikom predaje prve udlage, potrebno je pripremiti Vaše zube te taj postupak može trajati do sat vremena. Priprema uključuje čišćenje zubi te lagano poliranjem prostora među zubima kako bi im omogućili prostor za lakše pomicanje. Također, potrebno je postaviti male kompozitne točkice na zube prema planu terapije, a samo postavljanje je jednostavno i brzo uz pomoć posebne šablone. Važno je napomenuti da kompozitne točkice ne oštećuju caklinu zuba te se nakon završene terapije lako uklanjaju. Točkice služe kao potpora udlagama kako bi se zubi mogli pomicati koristeći pravu količinu sile. Nakon postavljanja prve udlage, pacijenti mogu osjetiti laganu nelagodu u obliku pritiskanja i guranja što znači da Invisalign djeluje odmah. Privikavanje na takve sile može trajati do nekoliko dana. Udlage se mijenjaju svakih 10-14 dana, a pacijent dobiva određeni broj udlaga kako mu je određeno prema planu terapije.

 

Koji je najbolji paket Invisalign® terapije za Vas?

Invisalign® paketi se razlikuju se ovisno o kompleksnosti slučaja, po broju i duljini trajanja terapije. Express paket – obuhvaća do 7 udlaga za gornju i 7 udlaga za donju čeljust. Cilj ovakve terapije jest ispravljanje minimalnih nepravilnosti koje su najčešće nastale kao posljedice ne nošenje retainera nakon prethodno završene ortodoncije.
Lite paket – obuhvaća do 14 udlaga. Cilj ovog paketa jest poboljšanje estetika osmijeha te ispravljanje manjih nepravilnosti položaja zuba (mali razmaci među zubima, blage rotacije zuba)
Teen paket – pogodan je za rješavanje težih nepravilnosti zagriza i položaja zuba kod djece i mladih. Sastoji se od neograničenog broja udlaga. U cijenu je uključen i indikator nošenja udlage koji informira roditelje i stomatologe koliko djeca nose udlage, odnosno nose li ih 22 sata, koliko je predviđeno.
Comprehensive ili Full paket – ovom terapijom rješavamo i najteže slučajeve poput korekcije nepravilnog zagriza, većih rotacija i razmaka među zubima. Terapija u ovom slučaju traje koliko i klasična, od jedne do dvije godine. Broj udlaga određen je planom terapija, a u cijenu su uključene i dodatne udlage tijekom terapije.

Prednosti Invisalign® aparatića za zube:

1.Invisalign® je proziran, gotovo pa i nevidljiv aparatić koji se može lako skidati

2. Udlage se izrađuju individualno za svakoga pacijenta, ovisno o nepravilnostima koje treba riješiti

3. Ne postoji dobna granica za terapiju
4. Udlage se lako čiste toplom vodom i četkicom za razliku od bravica i žica gdje hrana često zaostaje te ju je teško ukloniti
5. Duljina trajanja terapije se zna odmah na početku
6. Pacijent dobije vidljiv rezultat završetka terapije kao i simulaciju svih pomaka zuba koji će se događati
7.Manji broj odlazaka stomatologu, kontrole svakih 4-6 tjedana ili čak i rjeđe, ovisno o planu terapije
8. Veća udobnost, lakše privikavanje te održavanje higijene
9. Nije potrebno lijepljenje metalnih ili keramičkih bravica na zube
10. Invisalign® udlaga obuhvaća cijeli zub ne samo prednju stranu kao što je to kod klasičnih aparatića te nam time Invisalign® sustav nudi sasvim novu dimenziju ispravljanja zuba.
11. Nema metalnog okusa u ustima, nema problema s desnima i zubnom caklinom

Odvažite se na revolucionarnu metodu korekcije zuba, bez neugodnih iznenađenja uz točan plan Invisalign® terapije do savršenog osmijeha.