Sve što trebate znati o zubnim implantatima

Svi znamo koliko je zdrav i lijep osmijeh važan, kako iz estetskog tako i funkcionalnog razloga.

Često je uvriježeno mišljenje kako gubitak zuba u ustima ne predstavlja značajan problem, tim više ako nije na vidljivom mjestu. Međutim, svaki zub je bitan, kako zbog funkcionalnog razloga, održavanja funkcije žvakanja i mogućnosti pravilnog govora tako i zbog estetskog razloga. Nakon nekog vremena, ako se područje bez zuba ne popuni nadomjestkom, susjedni zubi se počinju micati i naginjati u prazan prostor. I zub u suprotnoj čeljusti izrasta u taj prostor što vremenom može dovesti do gubitka i tog zuba.

Sve što trebate znati o implantatima

Zubni implantati već nekoliko desetljeća slove kao najbolja zamjena za izgubljene zube. Njihova sposobnost da uspješno imitiraju funkciju prirodnog korijena zuba je dokazana kroz milijune uspješno ugrađenih zubnih implantata.

Zašto su zubni implantati najbolje rješenje za izgubljen zub?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u kost čeljusti kako bi zamijenili korijen zuba koji nedostaje. Titan je biokompatibilan metal, tvrd poput čelika ali u isto vrijeme i duplo lakši. Bitno je napomenuti da titan kao materijal ima odličnu sposobnost srastanja s kosti. Taj proces se naziva oseointegracija. Budući da su zubni implantati visoko biokompatibilni oni se kroz period od neka 3 mjeseca u potpunosti sjedine s kosti te postaju dio vašeg organizma. Titan se zbog svojih antikorozivnih svojstava  pokazao kao odlično i pouzdano rješenje.

Jesu li implantati isplativa investicija?

Kada pogledamo omjer uloženog i dobivenog te širok spektar koristi koje dolaze uz sigurne i funkcionalne zube te lijep osmijeh, zubni implantati doista nisu skupi. Zubni implantati mogu predstavljati doživotno rješenje uz  redovite kontrolne preglede itemeljitu brigu o vašem oralnom i općem zdravlju.

U Poliklinici Petković koristimo samo visokokvalitetne implantate Ankylos te implantate Straumnman grupe – Neodent. U određenim situacijama, kako bi ubrzali srastanje implantata s kosti koristimo implantat Neodent Aqua. Obje vrste implantata imaju dugogodišnju tradiciju, konstantan razvoj te su pokazale izuzetnu uspješnost. Nakon svakog ugrađenog implantata pacijentu dajemo knjižicu s certifikatima i garancijom na materijal, jamčeći odsutnost bilo kakvih defekata u materijalu.

Cijene zubnih implantata u našoj Poliklinici ovise o nekoliko faktora koji uključuju broj zuba koje nadomještamo i broj implantata potrebnih za nove zube, odnosno, protetske nadomjestke.

Dodatni zahvati mogu biti potrebni prije ugradnje samih implantata kako bi se osigurala dugotrajnost protetskog rješenja i ugrađenih implantata. Najčešće se kirurški dio naplaćuje odvojeno od protetskog dijela zbog velikog broja protetskih mogućnosti za koje se naši pacijenti mogu odlučiti. Nakon detaljnog dijagnostičkog pregleda, preporučit ćemo Vam najbolju opciju.

Koja je cijena zubnih implantata te koje su mogućnosti plaćanja možete saznati OVDJE, a ako vas zanima više informacija o zubnim implantatima možete nas kontaktirati putem maila ili telefona.

Zubni implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinacijama s drugim zubima ili pak kako bi podupirali fiksne ili mobilne protetske radove. U slučajevima kada nedostaje jedan zub, a okolni zubi su zdravi i intaktni, uvijek je bolje odlučiti se za implantat, a ne zubni most kako ne bi nepotrebno brusili zdrave zube.

 

POSTUPAK UGRADNJE ZUBNOG IMPLANTATA

Prije zahvata potrebno je napraviti detaljan klinički pregled usne šupljine te uzeti pacijentovu anamnezu kako bi bili sigurni da pacijent ne boluje od bolesti koje mogu ugroziti ili usporiti cijeljenje (kemoterapija, zračenje, nekontrolirani dijabetes, problemi sa zgrušavanjem krvi…).  Također važno je napraviti ortopantomografsku snimku svih zuba kako bi se vidjele sve strukture u području čeljusti te kako bi mogli procijeniti stanje i visinu preostale kosti. Kod kompliciranijih i opsežnijih zahvata potrebna je i trodimenzionalna snimka koju radimo pomoću CBCT uređaja.

Na osnovu dobivenih podataka kreira se plan liječenja te se određuje vremenska i financijska konstrukcija.

Ugradnja zubnog implantata izvodi se pod lokalnom anestezijom, a postupak je za pacijenta potpuno bezbolan.

Ugradnja zubnog implantata traje otprilike 30 min, no većinom je individualna.

Izuzetno je bitno da pacijent ima dovoljno čeljusne kosti kako bi se implantat ugradio. U slučaju nedostatka iste, nakon konzultacija s našim doktorima, može se ugraditi umjetna kost koja srasta s preostalom kosti dajući poželjnu visinu i širinu grebena za ugradnju implantata.

Na odabrano mjesto u kost će se ugraditi titanski vijak, koji se ostavlja da sraste (osteointegrira) s kosti. Na implantat se odmah postavlja gingiva former koji oblikuje zubno meso za protetski nadomjestak.

Vrijeme srastanja ovisi o kompleksnosti i tipu zahvata te stanju pacijentove kosti, a traje uglavnom oko 3 mjeseca* u slučajevima augmentacije kosti do 6 mj. Ako tijekom zarastanja implantat ima primarnu stabilnost, moguće je odmah postaviti i privremenu krunicu.

Nakon perioda oporavka i uspješnog srastanja s kosti uzima se otisak ili sken te u suradnji s našim laboratorijem krećemo u izradu krunica, pazeći kako na estetski dio (primjerice određivanje boje krunice prema postojećim zubima) tako i na sveukupnu funkcionalnost. Na kraju čitavog procesa dobije se zub ili zubi koji izgledaju u potpunosti prirodno.

„Kao i kod svih zahvata, uvijek postoji mogućnost pojave komplikacija. Međutim ugrađuju li se implantati prema pravilima struke i uz poštovanje preporuka proizvođača implantata uspješnost je veća od 99%!”

 

Nakon ugradnje, nelagoda bi trebala biti minimalna. Moguća je pojava otekline kao i manjeg krvarenja te je svakako preporuka u tom  U tom slučaju koristiti hladne obloge. Ako je potrebno, pacijentima propisujemo lijekove protiv bolova (Neofen forte, Ibuprofen, Ketonal ili Voltaren). U razdoblju od pet do sedam dana nakon zahvata, prehrana bi trebala biti ograničena na mekanu hranu.

Šavovi se uklanjaju 7 do 10 dana nakon zahvata, no najčešće se upotrebljavaju šavovi koji sami otpadaju pa uklanjanje nije potrebno.

Za postoperativnu higijenu rane potrebno je koristiti mekane četkice za zube te je dobro iščetkati okolne zube kako ne bi došlo do onečišćenja rane.

Uz pravilnu njegu, zubni implantat može ostati na mjestu doživotno.

Isti dan nakon ugradnje implantata ne preporučujemo ispirati usta, a tjedan dana nakon zahvata preporučujemo našim pacijentima da se suzdrže od pušenja.

Neadekvatna oralna higijena jedan je od uzrok neuspjeha kod postavljanja zubnih implantata jer u tom slučaju može doći do infekcije implantata i okolnog područja.

Takav se upalni proces može liječiti, ali u nekim slučajevima je potrebno izvaditi implantat te nakon oporavka ponoviti implanto-protetsku terapiju.

U vrlo rijetkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implantata.

 

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA:

– Kada nedostaje jedan zub, zubni implantati su najbolje rješenje za njegovu nadoknadu

– Zubni implantat u potpunosti nadomješta izgubljeni zub pri čemu se osjet i funkcionalnost mogu usporediti s prirodnim zubom

–  Zubni implantati su dugotrajno rješenje te uz ispravno održavanje, oralnu higijenu i redovite kontrolne preglede rješenje su za cijeli život.

–  Zubni implantati omogućavaju održavanje prirodnog oblika lica i osmijeha. Gubitkom zubi, lice gubi potporu i dobiva oronuli izgled.

–  Zubni implantat je jedina opcija koja nadomještavajući zub, održava kost zdravom tako da stimulira rast kosti i tako sprječava njeno propadanje

–  Prilagodba na zubne implantate je vrlo jednostavna, nema osjećaja stranog tijela kako kod proteze

–  Zubni implantati postavljaju se u čeljust bez utjecaja na zdrave zube te tako sprječavaju da se zdravi okolni zubi pomiču

–  Mogu se ugraditi bilo kada bez obzira na dob pacijenta, no nisu preporučljivi prije 18te odnosno 23te godine (dok ne završi potpuni rast i razvoj kostiju) te ako pacijent ne boluje od neke teške kronične bolesti

–  Ako je postignuta primarna stabilnost implantata, nadomještanje zuba koji nedostaje moguće je  u  manje od 24 sata pomoću privremene krunice na implantatu

Ovom prilikom nastojali smo odgovoriti na najčešća pitanja naših pacijenata kako bismo pružili sveobuhvatnu sliku i potrebne informacije. Ne zaboravimo, ugradnja implantata najbolje je rješenje za izgubljeni zub čime čuvamo zdravlje susjednih zubi. Oralna higijena izuzetno je važna, ne samo nakon ugradnje implantata već i kao prevencija očuvanja zdrave usne šupljine.

Paola Rapanić, dr.med.dent.