Kojim tretmanima osvježiti umorno lice?

Zašto naša koža izgleda umorno, sivo i suhoparno većinu vremena?

Činjenica: svi mi želimo blistavu i sjajnu kožu kao djevojka s naslovnice. Ili bi se neki od nas zadovoljili i s odmornim, naspavanim izgledom. Taj izgled kože kojem svi težimo nekada nije moguće niti objasniti, no kada netko izgleda svježe, svi to primijetimo. No čak i to nekada nije moguće. Ubrzani način života, ukoliko ne pazimo, ne samo da ostavlja trag na naše zdravlje, nego i na našu kožu. Ipak je koža naš najveći organ.

I da se vratimo na prvu rečenicu i pitanje – zašto naša koža izgleda umorno i sivo većinu vremena? Nekoliko uzročnika daje odgovor na naše pitanje.

Tretmanima osvježite umorno lice

Svakodnevno čišćenje lica

Naša koža redovito odbacuje površinski sloj kože što nazivamo deskvamacijom ili ljuštenjem. U prosjeku svakih 28-40 dana nova koža se stvara u najdubljem dijelu epidermisa. Te novostvorene stanice napreduju od najdubljeg dijela epidermisa do površinskog dijela te prolaze nekoliko biokemijskih i morfoloških promjena dok ne dođu do površinskog dijela epidermisa koji se sastoji od mrtvih rožnatih stanica koje se konačno odbacuju u okoliš. Što kada je taj poremećaj odstranjivanja kože poremećen? I zašto dolazi do njega? Za zadržavanje tog površinskog sloja kože može biti odgovorno i neadekvatno čišćenje lica.

 

Kožu je potrebno čistiti ujutro i navečer. Nekim osobama je dovoljno pranje lica s odgovarajućim gelom za čišćenje lica i micelarnom otopinom, no neke kože trebaju zahtjevniju njegu. Svojim pacijentima savjetujem čišćenje lica gelom u trajanju otprilike jedne minute kružnim pokretima i mlakom vodom. Duži niz godina prisutni su i pilinzi za svakodnevnu upotrebu koji se sastoje od alfa i beta hidroksi kiselina te dodatno skidaju površinski sloj kože i potičemo regeneraciju kože. Također su nam dostupne i blazinice odstranjuju površinsku masnoću kože i toniziraju ju, a sastoje se od raznih kiselina koje čine eksfolijaciju kože i sastojke koje istodobno umiruju kožu.

Prevencija

Zagađeni zrak u sebi sadrži određene sitne čestice koje dovode do stvaranja slobodnih radikala na površini kože. Ti slobodni radikali oštećuju kožu, osobito kolagen, te stimuliraju pigment što dovodi do nejednolike boje kože. Također UV zračenje dovodi do oštećenja kože, pojave bora, dispigmentacija i dobroćudnih pigmentiranih promjena.

Radi svega toga bitno je našu kožu zaštiti ujutro serumom koji sadrži antioksidanse, ili sam vitamin C. Nakon nanešenog seruma kožu je potrebno hidrirati kremom za naš tip kože a potom nanijeti i kremu s UV filterom. Što se tiče nanošenja UV filtera, osnovna pogreška je što ga pacijenti ne nanose u dovoljnoj količini te redovito te tijekom cijele godine. Sunce ne zna da li ste na moru ili doma, ono uvijek zrači našu kožu.

Pilinzi

Površinski, srednje duboki i duboki pilinzi odstranjuju površinski sloj kože te potiču njezinu regeneraciju. Cilj površinskog pilinga je eksfolijacija epidermisa, oporavak je minimalan, kao i rizik od neželjenih komplikacija. Pilinzima srednje dubine izazivamo kontroliranu keratokoagulaciju do papilarnog dermisa. Nakon aplikacije pilinga koža izgleda kao i prije samog tretmana ili može biti minimalno eritematozna. Za otprilike 2 dana kreće eksfolijacija koja je izraženija u odnosu na površinski piling, a potpuni oporavak kože očekujemo nakon otprilike 7-14 dana. Iako srednje duboki piling zahtijeva dulje vrijeme oporavka, njegov učinak je jači od površinskog pilinga, a indikacije su proširene – djelujemo na hiperpigmentacije, površinske bore i uklanjamo znakove fotooštećenja kože te ih biramo kod osoba srednje dobi s ovim indikacijama. Radi osvježenja stanja kože, postizanja sjaja te brzog oporavka (u slučaju površinskog pilinga) i efekta, ovo je izvrstan tretman za otklanjanje umora.

Mezoterapija

Mezoterapija je minimalno invazivan tretman kojim u površinski sloj kože apliciramo poseban koktel u svrhu revitalizacije i regeneracije kože. U određeni dio tijela (lice, vrat, dekolte, ruke) se aplicira mezoterapijski koktel sastavljen od minerala, vitamina, koenzima, peptida i različitih aminokiselina u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom. Samim postupkom u površinski sloj kože vraćamo već izgubljen hijaluron i apliciramo razne vitamine i antioksidanse koji sprječavaju daljnje starenje kože te sprječavaju oksidativni stres. Ovaj tretman volimo jer se radi o brzom, gotovo bezbolnom tretmanu koji daje brze rezultate, a djeluje i preventivno na starenje kože.

Botox (ili terapija Botulinum toxinom)

Ukoliko su razlog umornog izgleda kože prisutne bore, osobito oko očiju, brze i željene rezultate dati će nam terapija Botulinum toxinom. Injiciranjem botoxa postižemo opuštenost mišića koji uzrokuju stvaranje bora. Dva do četiri dana nakon tretmana primijećujemo početno opuštanje mišića, a puni učinak očekujemo nakon 2 tjedna. Zato, planirate li zablistati ovih blagdana, nemojte se zaboraviti naručiti kod Vašeg liječnika na vrijeme. Kada pričamo o Botoxu, pričamo o najizvođenijem estetskom postupku na svijetu – moram li dodatno objašnjavati zašto ga volimo i zašto je na ovom popisu?

Skinbooster

Ukoliko je uzrok umornog izgleda dehidrirana koža, skinbooster je pravo rješenje za nas. Skinbooster je u osnovi hijaluronska kiselina koja pomaže u vezivanju vode za kolagen te tako hidratizira kožu iznutra. Nakon tretmana površinske bore su manje izražene, ten je zaglađen a koža jedrija i odmornija – jednostavno blista. Kao i mezoterapija, skinbooster možemo aplicirati u predio lica, vrata, dekoltea i ruku. Iako su rezultati skinboostera vidljivi odmah, puni učinak očekujemo kroz 2-3 tjedna, a učinak traje nekoliko mjeseci.

 

Radiofrekvencija

Kada je uzrok umornom licu opušten izgled lica, odnosno kada imamo osjećaj da nam lice pomalo pada, tada osim brzih rezultata koje postižemo aplikacijom hijaluronskih filera, možemo koristiti i radiofrekvenciju lica.

Radiofrekvencija je nekirurška metoda zatezanja lica. Samim postupkom kontrolirano na određenoj dubini zagrijavamo lice te tako potičemo cirkulaciju, aktivaciju fibroblasta i produkciju novog kolagena. Osim učinka „podizanja“ lica, ono što primjećujemo je da je ten ujednačeniji, bore su manje vidljive a koža zategnutija i zaglađenija. Različitim oblikom radiofrekvencije djelujemo na različite uzroke promjena na koži te tako osim lica možemo tretirati i druge dijelove tijela i različita stanja kao što su celulit i opuštenost kože. Tretman je ugodan, ono što osjećamo je zagrijavanje tijela. Potrebno je provesti nekoliko tretmana u točno određenom razmaku između tih tretmana, a učinak traje i više od 12 mjeseci. Idealni kandidati su osobe u 30-im i 40-im godinama koji imaju male bore i početno opuštanje kože.

 

Dr. Mikela Petković, spec. dermatovenerologije