Što trebate znati o mekim bradavicama na vratu?

Estetski problem poznat pod nazivom FIBROMI.

Iako ljudi fibrome najčešće pogrešno zovu bradavicama, riječ je o izraslinama na koži koje nisu opasne po zdravlje, već narušavaju estetiku i stvaraju neugodan osjećaj na dodir. Izrasline su najčešće u boji kože i „vise“ na tankoj peteljci, no mogu biti i blago pigmentirane. U struci ih zovemo dobroćudnim tumorima vezivnog tkiva. Bez obzira što nisu opasne po zdravlje, već češće predstavljaju estetski problem. Ignoriranjem fibroma, oni se zapravo šire i vrlo često zapinjanjanjem dovode do neugodnog krvarenja.

Mjesta na kojima se pojavljuju

Fibromi se najčešće javljaju u srednjoj životnoj dobi, iako to nije pravilo. Nastaju na mjestima gdje dolazi do trenja kože, primjerice na pregibima. Nalazimo ih najčešće na vratu, preponama, ispod pazuha, ispod grudi, na kapcima i trbuhu.

Pregledom do rješenja

Savjetujemo pregled dermatologa kako bi utvrdili radi li se zaista o mekim fibromima. Ukoliko dermatolog potvrdi potrebu za uklanjanjem, ono se može učiniti na dva načina. Sve fibrome do veličine badema uklanjamo radiofrekvencijom, a one veće kirurškim zahvatom.

Koje vrijeme je idealno za uklanjanje fibroma?

Od jeseni do kraja proljeća smatra se idealnim vremenom za zahvat kako se tada koža manje znoji i nije izložena direktnim sunčevim zrakama. Ukoliko se izložimo suncu nakon zahvata, koža će poprimiti tamno smeđe mrlje.

U Poliklinici Petković uklanjanje fibroma vrlo je čest zahvat, brz i bezbolan. Rezultati su vidljivi odmah, a nakon nekoliko tjedana pacijenti već i zaborave da su ih imali.