Top 5 tretmana za zdravu i lijepu kožu

Ljeto, iako je već daleko iza nas, ostavilo je trag u vidu tamnije puti, hiperpigmentacija i drugih tragova na koži. U hladnijim jesenskim i zimskim danima i smanjenim utjecajem sunca, koža žudi za osvježenjem. Upravo u ovim mjesecima mnoge osobe koje održavaju zdrav izgled, posvećuju vrijeme neinvazivnim ili minimalno invazivnim tretmanima kojima postižu svježinu i pomlađen izgled. Kojim tretmanima postižemo blistavu kožu, odmorno lice, svježinu koja privlači – saznajte u nastavku.

Top 5 tretmana za zdravu i lijepu kožu

S godinama prirodni proces obnavljanja kože se usporava i kako bi koža blistala u svom prirodnom sjaju, potrebno je potaknuti rast novih stanica. To činimo pod stručnim okom dr. Mikele Petković i uz dermatološke tretmane koji donose efektne rezultate.

KEMIJSKI PILING

Jedan od najpopularnijih tretmana za poticanje obnavljanja kože je kemijski piling – tretman kojim se pomno odabranim kemijskim otopinama uklanjanja epidermisa i dio dermisa potiče regeneracija kože. Stvaranje obnovljenih stanica dovodi do poboljšane, sjajnije i podatnije strukture kože. Razlikujemo nekoliko kemijskih pilinga prema dubini djelovanja; vrlo površinski, površinski, srednji te duboki kemijski pilinzi. Dubina kemijskog pilinga direktno je povezna s boljim kliničkim rezultatom, ali može imati veći broj nuspojava. Oporavak nakon tretmana, odnosno trajanje eksfolijacije (ljuštenja kože) ovisi o dubini kemijskog pilinga. Za dobar krajnji rezultat potrebno je ponoviti kemijski piling u određenom vremeskom periodu, najčešće 7-14 dana. Tretman je siguran za fototipe I-IV (prema Fitzpatrick’s klasifikaciji), dok kod tamnijih tipova kože, odnosno fototipa IV-VI mogu zaostati hipopigmentacije.

Tretmane kemijskim pilingom najčešće koristimo za liječenje akni, ožiljaka od akni, hiperpigmentacije, melazmu, anti-age, ublažavanje površinskih pora, regulaciju lučenja sebuma, uklanjanje znakova fotooštećenja kože, liječenje aktiničkih keratoza, odnosno prekanceroznih promjena kože.

Površinski pilinzi penetriraju samo u epidermis, srednji pilinzi u epidermis i papilarni dio dermisa, a duboki pilinzi dopiru do srednjeg retikularnog dermisa. Djelovanje, odnosno dubina djelovanja pilinga ne ovisi samo o vrsti pilinga koju ćemo aplicirati, već i o koncentraciji određene otopine, tipu kože, broju premaza te samoj pripremi kože za zahvat, odnosno o kondicioniranju kože. Cilj površinskog pilinga je eksfolijacija epidermisa, oporavak je minimalan, kao i rizik od neželjenih komplikacija. Površinski pilinzi su alfa-hidroski kiseline (kao što je glikolna kiselina, citrična kiselina, laktična kiselina), beta-hidroski kiseline (salicilna kiselina u različitom postotku), retinoična kiselina, trikloroctena kiselina (TCA) u postotoku manjem od 35%, Jessner otopina (JS) te modificirana Jessner otopina.

Pilinzima srednje dubine izazivamo kontroliranu keratokoagulaciju do papilarnog dermisa. Nakon aplikacije pilinga koža izgleda kao i prije samog tretmana ili može biti minimalno eritematozna. Za otprilike 2 dana kreće eksfolijacija koja je izraženija u odnosu na površinski piling, a potpuni oporavak kože očekujemo nakon otprilike 7-14 dana. U srednje duboke pilinge najčešće ubrajamo same pilinge ili kombinacije površinskih pilinga kao što su 70% glikolna kiselina (sama ili plus 35% TCA), Jessner otopina plus 35% TCA te 35-50% TCA. U duboke pilinge ubrajamo TCA u visokim postotcima te Baker-Gordon piling, odnosno fenol u visokim postotcima, no o njima nećemo pisati budući da se rijetko koriste.

Ponekad će liječnik prije tretmana kemijskog pilinga propisati korištenje određenih krema, pogotovo ukoliko liječimo hiperpigmentacije i melazmu. Tada govorimo o kondicioniranju kože, odnosno pripremi za sam piling. Nerijetko kreme sadrže retinol ili tretinoin te ga je potrebno ne koristiti najmanje 48 sati prije pilinga. Ukoliko pacijent boluje od određenih bolesti, u zadnjih 6 mjeseci je bio na peroralnoj terapiji retinoidima (Roaccutane) ili ima česte infekcije kože kao što je infekcija herpes virusom, treba obavijestiti liječnika. Sam proces najčešće traje do 20 minuta te su pacijenti nakon toga spremni vratiti se svojim obavezama. Aplikacija površinskih pilinga je ugodna, a pacijent može osjećati blago peckanje kože. Ukoliko se radi o pilinzima koji se neutraliziraju, sama neutralizacija može biti neugodna u smislu osjećaja topline i pečenja, no taj osjećaj brzo nestane. Više o tretmanu kemijskih pilinga pročitajte ovdjea iskustvo naše pacijentice iz njene perspektive pročitajte na blogu myoffdays.com.

TERAPIJA MATIČNIM STANICAMA

PLAZMA BOGATA TROMBOCITIMA  (prevedeno s engleskog „Platelet rich plasma“ ili popluaran PRP tretman) je jedan od najpopularnijih tretmana regenerativne medicine. Što ovaj tretman čini tako popularnim i poželjnim?

Radi se o tretmanu visoke sigurnosti za pacijenta koji donosi izvrsne rezultate. Plazma bogata trombocitima se sastoji od dva elementa: plazme ili tekućeg dijela krvi i trombocita, krvnih stanica koje imaju posebnu ulogu u procesu cijeljenja, ne samo u sposobnosti zgrušavanja krvi, kao što je poznato. Da bismo napravili PRP iz uzorka krvi, potrebno je krv centrifugirati na točno određenoj brzini – tako postižemo odvajanja plazme i trombocita od ostalih komponenti krvi, odnosno eritrocita i leukocita. Tako koncentrirane trombocite u plazmi aktiviramo dodavanjem trombina i kalcij-klorida (ili aktivatora) te se brojni faktori rasta, proteini i citokini otpuštaju iz trombocita i potiču kožu da se sama regenerira. Otpušene aktivirane tvari iz trombocita sudjeluju u različitim biološkim procesima kao što je rast stanica te njihova proliferacija i diferencija, remodeliranje matriksa, neokolageneza, odnosno stvaranje novog kolagena i angiogeneza. Što ovo sve znači za našu kožu, odnosno što nakon provedenih tretmana možemo očekivati? Poboljšanje strukture kože u smislu debljine kože, manja izraženost pora i bora te ujednačenost tena. Do sada provedena istraživanja upućuju da PRP tretman ima zaštitnu funkciju u fotostarenju kože.

U dermatologiji PRP tretman, iako se koristi najčešće za lice i vlasište, koristi se još u regeneraciji područja vrata, dekoltea i ruku. PRP vlasišta preporučujemo pacijentima koji imaju određenu vrstu alopecije, kao što je androgenetska alopecija ili uslijed gubita vlasi radi telogenog efluvija, ili pacijentima kojima je kosa postala tanja te joj žele vratiti stari sjaj.

MEZOTERAPIJA

Mezoterapija je minimalno invazivan tretman kojim u površinski sloj kože apliciramo poseban koktel u svrhu revitalizacije i regeneracije kože. Mezoterapija se koristi i kao suportivna metoda kod liječenja akni, rozacee, hiperpigmentacije, ublažavanja ožiljaka te za ublažavanje površinskih bora. Osim u svrhu pomlađivanja i poboljšanje kvalitete kože, mezoterapiju možemo koristiti u svrhu lipolize, odnosno odstranjenja masti. U zadnje vrijeme mezoterapija je vrlo dobra metoda liječenja alopecije, ali i regeneracije vlasišta. Osim u predio lica i vlasišta, mezoterapiju koristimo za rejuvenaciju i revitalizaciju predjela vrata, dekoltea i ruku. Iz već nabrojenog je vidljivo da zapravo mezoterapiju koristimo za iste dijelove tijela kao i PRP, te iste tretmane možemo i kombinirati radi boljeg rezultata.

Kao što je već spomenuto, u određeni dio tijela se aplicira „koktel“. Mezoterapijski koktel sastavljamo u različitim omjerima ovisno o stanju kože te što želimo postići, a najčešće se radi o spoju minerala, vitamina, koenzima, peptida i različitih aminokiselina u kombinaciji sa popularnom hijaluronskom kiselinom. Mezoterapija je izvrsna metoda održavanja mladenačkog izgleda kože te savjetujemo koristiti je već od ranih dvadesetih godina. Mezoterapijom zapravo u površinski sloj kože vraćamo već izgubljen hijaluron i apliciramo razne vitamine i antioksidanse koji sprječavaju daljnje starenje kože te sprječavaju oksidativni stres.

Sam tretman traje oko 45 minuta. Nakon konzultacije s liječnikom apliciramo anestetsku kremu da bi postupak bio minimalno neugodan. Potom apliciramo mezoterapijski koktel sitnim iglicama u površinski sloj kože. Nakon zahvata pacijent se može vratiti svakodnevnim obvezama. Preporuka je provesti nekoliko tretmana u razmaku od 1-2 tjedna. Kao nuspojava se najčešće javljaju hematomi ili eritem na mjestu aplikacije koji traju do nekoliko dana.

MICRONEEDLING TRETMAN – SKINPEN

Microneedling tretmanom, odnosno tretmanom mikroiglicama na kontroliran način oštećujemo kožu bez ozljede epidermisa u svrhu njezine regeneracije. Microneedling tretmanom radimo mikro ozljede u površinskom dijelu što uzrokuje sitno krvarenje te dovodi do procesa cijeljenja ozljede prilikom kojeg se aktiviraju različit faktori rasta, aktiviramo fibroblaste koji dalje sudjeluju u neokolagenezi te stimuliramo stvaranje elastina. Tijekom ozljede, ukoliko se ozlijedi ožiljak, dolazi do revaskularizacije i neokolageneze te daljnjeg remodeliranja tkiva. Microneedling tretman, kao i PRP tretman, možemo uvrstiti u regenerativne tretmane kože kojima na apsolutno prirodan način promoviramo obnavljanje kože.

Microneedling tretman namjenjen je liječenju akni, liječenju pigmentacija u smislu hipo- i hiperpigmentacija, liječenju i/ili ublažavanju ožiljaka, ublažavanju strija te liječenju problema s vlasištem. Iako se microneedling tretman može koristi i isključivo za pomlađivanje kože, u Poliklinici Petković ipak volimo reći da ga koristimo za liječenje postojećeg stanja kože, a sam anti-aging učinak smatramo dodatnim efektom nakon provedenog tretmana. Ipak, govorimo li o anti-aging učinku, možemo očekivati da bore budu ublažene, odnosno manje vidljive, koža je zategnutija i elastičnija te je ten ujednačen.

Sam postupak microneedlinga je gotovo bezbolan ili minimalno bolan radi prethodno nanešene anestetske kreme te traje 20-30 minuta. Nakon tretmana zaostaje očekivano crvenilo kože koje će u potpunosti nestati tijekom 24 sata. Ipak, pojedini pacijent navode crvenilo i do 2 dana nakon tretmana, no ono se može prekriti stavljanjem make up-a. Nakon tretmana koža je dehidrirana te ju je potrebno rehidrirati. Nakon nekoliko dana može doći do laganog perutanja kože, no cijelo vrijeme pacijenti mogu redovito obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Sam učinak microneedlinga možemo poboljšati ukoliko ga kombiniramo sa serumima, ovisno radi li se o zatezanju kože u svrhu anti-aging učinka ili posvjetljivanja kože radi hiperpigmentacija. U Poliklinici Petković dostupni su ZO Skin Health by Zein Obagi serumi kojima pojačavmo učinak microneedlinga.

Iako je microneedling siguran tretman, postoji nekoliko kontraindikacija za njegovo korištenje, kao što su aktivne akne, herpes virusna infekcija ili bilo koja druga infekcija kože, antikoagulantna terapija, ekstremna sklonost kelodima, onkološki pacijenti na kemo/radioterapiji te ukoliko je unazad 6 mjeseci bio na peroralnoj terapiji izotretinoinom (Roaccutane). 

SKINBOOSTER

Skinbooster je minimalno invazivan estetski tretman u kojem pomoću hijaluronske kiseline u površinskom dijelu dermisa duboko hidriramo kožu. Skinbooster je po svom sastavu hijaluronska kiselina koja je posebno umrežena u točno određenoj koncentraciji da bi postigli revitalizaciju kože te poboljšali teksturu i usporili, odnosno odgodili proces starenja. Za razliku od dermalnog filera, skinbooster se ne koristi za konturiranje ili oblikovanje lica. Jednostavnije rečeno, učinak vidimo samo u izgledu kože. Skinbooster se radi ovog svojstva može aplicirati u predio lica, vrata, dekoltea i ruku. Skinbooster može stimulirati stvaranje novog kolagena te osim trenutnog učinka, imati produljeni učinak tretmana.

Ovo je izvrstan tretman za osobe koje imaju suhu, sivu ili „umornu“ kožu, površinske bore i blago opuštenu kožu. Konačni rezultat je zdrava i jedra koža koja posebno sjaji. Nakon provedenog tretmana, rezultati su vidljivi odmah, a konačne rezultate možemo očekivati za otprilike 2 tjedna, odnosno vremenskom periodu u kojem sam hijaluron uz sebe veže molekule vode.

Tretman, kao i većina minimalno invazivnih tretmana u lokalnoj anesteziji koju postižemo aplikacijom anestetske kreme, je minimalno bolan ili gotovo bezbolan. Sam postupak injektiranja traje oko otprilike 20 minuta. Nakon zahvata pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim obvezama, no ipak naredna 2 dana ne preporučamo prekomjernu tjelovježbu i konzumaciju alkohola te preporučamo korištenje zaštite od sunca naredna 2 tjedna. Nuspojave koje možemo očekivati su prolazne, a najčešće se radi o hematomima, prolaznom oticanju, osjetljivosti kože ili nelagode na mjestu uboda.

Koža kao naš najveći organ izložena je vanjskim utjecajima, ali i unutarnjim poput stresa, prehrane i slično. Pravilna njega služi očuvanju kožne barijere i zdravlja, a njegovana koža odiše ljepotom i privlačnosti. Podsjetimo se stare izreke – osjećaj se dobro u svojoj koži, a prvi korak u tom procesu jest posjet dermatologu i kreiranje personaliziranog plana tretmana i njege baš za Vas.

 

Riječ autora: iako nismo u potpunosti odgovorili na Vaša pitanja u vezi pojedinog tretmana, nadam se da smo barem približno pojasnili njihove posebnosti i prednosti. Većina opisanih tretmana može se, ili se čak preporuča, istovremeno kombinirati radi sinergističkog učinka, no to će najbolje odlučiti Vaš izabrani dermatolog na konzultaciji.

 

                                                                                                                                                                  Dr.Mikela Petković

                                                              spec.dermatovenerologije