Zašto odabrati dermatologa za brigu o Vašoj koži?

Zašto odabrati dermatologa za Vašeg liječnika estetske medicine?

Piše dr. Mikela Petković

U nastavku donosim nekoliko primjera iz vlastitog iskustva koji su me potaknuli da napišem ovaj blog. Zadnji primjer bio je svojevrsni „okidač“ za pisanje ovog bloga, a sve radi dobrobiti, zaštite i edukacije naših pacijenata koji se jednostavno ne snalaze u moru ponuda prevelikog broja “estetičara”.

Za početak bih htjela naglasiti da se estetskim zahvatima o kojima ću dolje pisati smiju baviti isključivo liječnici medicine i dentalne medicine i niti jedne druge struke. Zašto? Zato što nerijetko upravo mi pokušavamo liječiti komplikacije nakon nestručno apliciranih tretmana. I sada dolazimo do subjektivnog naslova bloga – zašto bismo trebali odabrati dermatologa kao Vašeg liječnika estetske medicine? Zato što mi poznajemo kožu, njezinu fiziologiju, znamo u kojoj dobi raditi koje tretmane, znamo prepoznati patologiju kože i vlasišta te istu znamo i liječiti. A sa strane estetike kako ju ja vidim, nema razloga da zdrava i blistava koža ne prati tonus lica i čelo bez bora.

Primjeri iz prakse

Prvi primjer koji navodim je ujedno i zadnja pacijentica koja mi je došla s komplikacijama  nakon nestručno učinjenog estetskog zahvata od strane osobe koja čak nije niti liječnik. Daljnjim ispitivanjem shvatila sam da je tretman, osim što je ilegalno učinjen s preparatima nabavljenim s neke internetske stranice, za koje pretpostavljam ne postoji niti Halmed-ovo odobrenje, napravljen bez poštivanja pravila asepse i antisepse.

U današnje doba većina liječnika medicine i dentalne medicine aplicira hijaluronske filere i tretman botulinum toksinom (poznat kao botox). No, u zadnje vrijeme, većina liječnika koji za to nisu educirani radi i npr. PRP vlasišta ne razmišljajući postoje li kontraindikacije ovog tretmana te u kojim slučajevima se ne preporuča PRP vlasišta (kao npr. neke bolesti vlasišta koje samo dermatolog/triholog zna prepoznati). Tako mi je u ordinaciju došao pacijent s autoimunom bolesti vlasišta koji je liječen kod dermatologa, no međutim, poznanik pacijenta koji se bavi estetikom (doktor dentalne medicine) je predložio pacijentu da mu učini PRP vlasišta nakon čega mu je kosa još više opala. Pacijent me je na kraju pregleda pitao da li je on kandidat za PRP vlasišta, no rekla sam mu da možda jednom je, no u ovoj fazi bolesti i liječenja iste definitivno nije. I tek nakon mi je ispričao da ga je učinio i što se dogodilo. Nažalost, i pacijenti se ponekad srame svojih odluka, no nema razloga pred liječnikom, pogotovo kada liječimo ozbiljna stanja i kada su nam potrebni svi anamnestički podatci. Nemojte me krivo shvatiti, PRP je divan tretman kojim potičemo regeneraciju kože, no ipak je to tretman koji ima svoje i relativne i apsolutne kontraindikacije. U pravim rukama je doista „tekuće zlato“.

 

Razmišljajući dalje, zašto bi bilo idealno da odaberete dermatologa kao svog liječnika estetske medicine sjetila sam se slučaja klijentice čije je lice bilo dignuto nitima i aplicirano je previše filera, no sama kvaliteta kože nikako nije odgovarala tonusu lica (botoks). I tu je ono što želim reći – većina liječnika koja se bavi estetskom ne zna i ne razumije kožu, ne zna kojim preparatima tretirati rozaceu, kako pristupiti hiperpigmentacijama, zašto lice ima toliko puno sitnih finih linija, kako ćemo pristupiti solarnom lentigu, je li toi uopće solarni lentigo ili lentigo maligna.

Prije nekoliko mjeseci imala sam priliku liječiti klijenticu koja je u drugoj ustanovi radila radiofrekvenciju lica. Pitala sam je primjećuje li ikakav rezultat i pretpostavila sam njezin negativan odgovor. Kako sam znala da će njezin odgovor biti negativan? Zato što poznajem kožu, mogu pretpostaviti u kojoj će dobi s kojom regenerativnom sposobnošću reagirati na određeni tretman i zahvat. Zato što imam na umu poznavajući fiziologiju kože od kojeg tretmana pacijent može imati korist i vidjeti učinak. Zato što sam u konačnici dermatolog, a ne prodavač. I zato znam koji ću tretman preporučiti u kojoj dobnoj skupini.

Pa idemo redom nabrojati zašto odabrati dermatologa:

 • Sterilnost zahvata – bilo koji liječnik koji se bavi najmanje minimalno invazivnim zahvatima zna u kakvim uvjetima treba raditi koji zahvat
 • Kvaliteta kože
 • Kombinacija tretmana za najbolji terapijski ishod
 • Tretmani prilagođeni dobi
 • Savjeti o njezi kože (prevencija starenja, ispravljanja nepravilnosti kože dermokozmetikom)
 • Umjerenost/suptilnost
 • Dijagnostika patoloških stanja kože i vlasišta 
 • Prevencija starenja ovisno o životnoj dobi
 • Zaštita kože
 • Liječenje komplikacija zahvata
 • Pilinzi

Najvažnija poruka koju želim prenijeti jest sigurnost pacijenta, odnosno, uvijek se vodim onime „primarno ne škoditi“. Prilikom zahvata, važno ga je raditi kod stručnjaka koji će se moći nositi i s eventualnim komplikacijama zahvata. Osim lijepog tonusa lica, izrazito volim kvalitetu kože i mogu reći da ću, ako mogu birati između toga hoće li jagodica i obraz biti na istom mjestu kao prije 10 godina i njegovane i kvalitetne kože, uvijek odabrati ovo drugo jer to je nešto što je puno teže postići, a puno prirodnije izgleda na osobi bez obzira na dob. Uvijek ću se truditi postići oboje, no svakako puno ljepše izgleda njegovana, pomlađena koža na „upalom“ obrazu nego namreškana koža koja visi preko previše naglašene jagodice. Svakom pacijentu se prilazi personalizirano te upravo tako se i kombiniraju tretmani koji će dovesti do najboljeg mogućeg terapijskog učinka. Možda nekad pitam „netipična“ pitanja za liječnika, no dovoljno sam rano naučila da je poželjno znati kakav životni stil vodi pacijent te ga savjetovati u holističkom pristupu i postizanja rezultata, ali i zadržavanju istih.

Pažljivo birajte kome povjeravate zdravlje svoje kože, upoznajte liječnika, razgovarajte, imajte realna očekivanja i očekujte podršku prije, za vrijeme i nakon tretmana. Tek tada ste u sigurnim rukama.

 

Vaša

Dr.Mikela Petković